Külmkuivatamine ehk sublimatsioonikuivatamine on NASA teadlaste täiustatud tehnoloogia, teatas Freezedry.

Toiduaine kiir-külmutatakse, seejärel eemaldatakse vaakumis aeglaselt soojendades külmumisel tekkinud jääkristallid. Külmkuivatatud toiduained säilitavad kõik peamised omadused –värvus, kuju, suurus, maitse, tekstuur ja toitained 98% ulatuses.

Tulemus on oluliselt tervislikum ja kvaliteetsem, kui teiste külmutus- või töötlusmeetodite puhul. Kuigi toiduaine maht ei muutu, väheneb selle kaal 70-90%. Sõltuvalt pakendamise liigist on külmkuivatatud toiduaine säilivusaeg kuni 25 aastat.

Hetkel peab firma läbirääkimisi Eesti kaubanduskettidega Prisma Peremarket, Rimi ja Grossi Toidukaubad. Selver pole firma esindaja Mermi Kanguri sõnul aga uuenduslikust tootest huvitatud.

Veel on Kanguri sõnul näidanud suurt huvi üles Soome külmtoodete tootja Kodeero, kellele ka arvatavasti esimene tootekogus läheb.

Tooted ei vaja säilitamiseks mingeid lisaained. Külmkuivatada saab kõiki toiduained, millest on võimalik vesi eemaldada: marjad, aedviljad, puuviljad, seened, maitsetaimed, liha, mereannid ja paljud teised.