Kohapealt vaadates ei tundu meie toidud kuigi eriskummalised, meil pole üliteravaid vürtse ega liigveidraid ürte, millega oma roogasid täiustada, samuti ei toitu me peale õndsa kapitalismi saabumist enam "ninast sabani" loogika alusel, kus toiduks läks kõik, mi looma või juurika küljes kasvanud.

Väljastpoolt Eestit meile kulinaarset reisi tegema saabunuile on enim veidrana jäänud silma Eesti sült, verivorstid või piimasupp. Tõenäoliselt on kõik kinni vaatenurgas ja harjumuses, sest, kui maailmakuulsas "Ohufaktori" saates söödi vastikustundega keedukeelt, mõtlesin mina "mmm, delikatess".

Kuid siiski on Eestis leida veidraid maitseid ja imelikke toidulahendusi ka meile endile. Veider ei ole alati halb või kummaline, veider võib olla ka lihtsalt vanade maitsete uudne kasutus - koogel-moogeli jäätis näiteks, uudne maitsestus - moijitomarinaadis talleliha või lihtsalt meiekandis uudne toode - valgehallitusjuust.

VEIDRATE EESTI MAITSETE testi pääsesid: gaseerimata mineraalvesi, moijitomarinaadis talleliha, suitsuseakõrvad, leiva-jogurti marinaadis seakael, Lepasuitsujuust, peedimahl, kapsamahl, koogel-moogeli jäätis, Parmesani täissuitsuvorst, "Old Saare" 6-kuu vanune juust, Luke meierei sinihallitusjuust, Luke meierei Brie juust ja mesi röstitud metspähklitega.

Kuna tegemist on äärmiselt erisuguste maitsete ning toiduainetega, ei saanud me luua klassikalist pingerida, vaid andsime igale toidule veidruspunkte. Muus osas hindasime ikka toitude kvaliteeti, maitseid ja aroome. Peab mainima, et grillitud lihad, lepasuitsujuust, seakõrvad, räimesült ning parmesaniga suitsuvorst söödi ära viimseni, samas kui teistel söökidel olid pigem maitsmiskahjustused.

Seekordsest Delfi maitsmisest võtsid osa Mari Skuin, Anna Vaher, Epp-Mare Kukemelk, Piret Hanson, Taavi Arus, Tanel Meos, Martin Hanson ja Heidi Kukk.

Nii siis ... VEIDRAD EESTI MAITSED:

- Gaseerimata mineraalvesi
Veidruspunkt: 7

Tõestuseks kõikidele kahtlejatele: Eestlased suudavad kalli raha eest müüa maha kasvõi pudelisse pandud soolvett. Mineraalvesi gaasiga on pea igaühe külmkapis olema, gaasita mineraalvesi ehk soolvesi pigem mitte. Tagamaad selle toote turuletoomiseks on teadmata, kuid maitse mõttes puudub igasugune loogika joogi turustamiseks. Mineraalne soolvesi on külmalt karastav, kuid käsi haaraks pigem ikka gaseeritud variandi järele. Veider, ebaloogilises võtmes.

- Moijitomarinaadis talleliha
Veidruspunkt: 3

Alkoholiga marineerimine on vana ja kuldne viis muuta liha pehmeks ning kiirendada grillil, ahjus või pannil valmimisprotsessi. Seda kõike lisaks maitsebuketi laiendamisele. Moijitomarinaadis tall on hõrk ning äärmiselt huvitav - lihalik, kerge sambatantsu alatooniga!

- Jogurti-leivamarinaadis seakael
Veidruspunkt: 2

Klassikaline Eesti maitse. Leib, jogurt, liha. Lisada ei oskagi nagu muud, kui et leivamekk koduse kaelakarbonaadi kõrval, millele assisteerib värskendav jogurt, paneb põuest haarama sini-must-valge järele ning grillimeistrilt lisa paluma.

- Seakõrvad
Veidruspunkt: 10

Välimus, ausõna, sööma ei kutsu, olles üle saanud peletavast välimusest, ei tundugi maitse halb, võiks öelda, et täitsa hea. Tavapärane kommentaar on seakõrvadele, et "ma ostan kuivatatud seakõrvu oma koerale, talle väga maitsevad". Veidrate maitsete topi kõrgeimat kohta jahtivad suitsutatud seakõrvad on aga tegelikkuses maitsvad vahepalad õllele või niisama nosimiseks.

- Lepasuitsu Eesti juust
Veidruspunkt: 2

Tugev suitsujuustu lõhn, maitse aga on pigem tagasihoidlikult suitsune. Sobib veini kõrvale ja kindlasti ka toidu tegemiseks. Üks neist maitstud asjadest, millest ei jäänud järele isegi soolapuru, mida juustukera välja eritas. Üks parimaid suitsujuuste, mida maitstud.

- Peedimahl
Veidruspunkt: 8

Väga punane mahl. Peedi maitse on mahlas aga ehe, maitseaineid ei ole lisatud. Mulla lõhn lööb ninna ja maitse on üllatavalt magus, ootamatult magus, meeldivalt magus. Särgi peale ei tasuks ajada seda ... Ei näe põhjust, miks peaks peedimahla jooma, erinevalt põhjusest, et tegemist on väga tervisliku joogiga. Marineerides peedimahlas liha, saab luua ääretult naljakaid uusi elamusi.

- Parmesani täissuitsu vorst
Veidruspunkt: 1

Väga lihane suitsuvorst, millest aga lubatud Parma juustu küll ei tunne - ei lõhnas, ei maitses. Pekitükke ei ole, vorst on tihke, suitsune ja liharikas. Kõik komponendid heaks suitsuvorstiks olemas, puudub see, mis muudaks vorsti ka sisuliselt veidraks.

- Kogel-mogeli jäätis
Veidruspunkt: 5

Lapsepõlve üks põhilistest magustoitudest keerati jäätiseks, mis saab olla veel parem. Üks asi saab: päris ehtne koogel-moogel. Ei tulnud jäätise söömisel sellist nosltalgiatuhinat nagu lootsin, koogel-moogeli maitse on jäätises vist liialt nõrk. Kuna päriselt ei tohi tooreid mune ju jäätises kasutada, on tõenäoliselt tegu maitseainega, mis tagab ka vähemase maitse. Värv on aga jätsil hästi ilus!

- Räimesült
Veidruspunkt: 7

Kalasüldid, tegelikult süldid üldse, on veidrad road. Maitsvad kindlasti, kuid ikkagi veidrad! Küsige, kellelt tahes... Räimesült on aga ootamatult üks paremaid kalaroogasid, mida poest leida võib.
Kallerdatuna võtavad praetud räimefileed veelgi hõrguma meki juurde kui ilma. Lõhn ja maitsed väga head. Magusa maiguga kalasült. Lisaks kõigele muule veel ka veider.

- Kapsamahl
Veidruspunkt: 10

Esimene emotsioon pudeli avamisel: väga ebameeldiv lõhn, ei tahaks küll maitsta. Teine emotsioon (maitsmise järel): Maitse ei ole nii tugev kui lõhn, magus, läila, kuid ikkagi ebameeldiv. Miks peaks seda keegi jooma? Vääga veider.

- Juust "Old Saare"
Veidruspunkt: 4

Kuus kuud laagerdunud juust "Old Saare" on tavajuustu ning laabijuustu vahepealne - Tugeva maitse ning lõhnaga, kuid siiski pehme kontsistentsiga. Lõhnab väga hästi, tekstuur on väga mõnus. Suupistena sobib nii õlle, veini kui ka digestiivide juurde, selline tummine juust.

- Luke meierei Brie juust
Veidruspunkt: 3

Luke meierei Brie on valikus, kuna tegu ei ole meie kandis kuigi levinud juustustiiliga. See öeldud, tuleb nentida, et Lukel tehakse imetegusid, juust on maitsev, kreemjas ja mõnusalt vedel. Antud juust on kreekapähkli tükkidega, mis annab vajalikku lisafinessi. Sobib nii leivakatteks kui veini kõrvale.

- Luke meierei sinihallitusjuust
Veidruspunkt: 7

Luke meierei sinihallitusjuust on maailmaklass, tugeva kusihappe ja hallitusega juust viib ninast tunded ning lööb keelele kui rusikaga. Eriliseks teeb Luke meierei sinihallitusjuustu fakt, et toodetud on ee põrguline Eestis. Kuigi välimus ei kutsu üldse sööma ning meenutab pigem aastaks niiskesse vannituppa seisma jäetud võileiba, on maitse mõnus, kreemjas ja hallitusene. Järelmaitse on natuke kibe, tahaks midagi peale juua, näiteks head veini.

- Mesi röstitud metspähklitega
Veidruspunkt: 6

Muidu vist mett nii lusikaga ei sööks, aga need röstitud maapähklid, mis purgis kihina mett katavad, teevad meemaitse mahedaks. Väga mõnus kooslus! Kahjuks on pähklitega koonerdatud - ainul pealmine kiht on nendega kaetud. Ise ei tuleks selle pealegi, et sellist asja proovida. Veidrusfaktor on kõrge kuna kooslus on huvitav ning sunnib sööma mett lusikaga otse purgist.

FOTOD

VIDEO