„Selle aasta algusest on finantseerimistingimused ja pankade soov laenu anda, hakanud juba paranema,” ütles investeerimispanga Redgate Capital juht Veikko Maripuu tänasel konverentsil „Majandusmajakas”.

Maripuu ütleb, et see ei ole tagasipöördumine „heade” aegade juurde, pigem näitavad indeksid, et vähemalt hetkeseisuga on kõige teravamast usalduskriisist üle saadud. Antud indeksid näitavad aga eelkõige pankade käitumist rahvusvahelisel, rõhuga USA turul.

Maripuu ütleb, et Eesti ei saa sama trendiga arvestada. Isegi siis kui majanduskriis Eestis möödub,ei tule endine laenamine tagasi: "Kindlasti jäävad siinsed pangad ettevaatlikumaks," räägib Maripuu.

Investeerimispankur toob välja kaks fakti ja ühe võrdleva paralleeli, miks see nii juhtub. Esiteks laenumahtude kasv oli Eestis üks maailma kiiremaid (Lätis veel hullem). Teiseks, laenude ja hoiuste suhe Eestis on teiste riikidega võrreldes halvim. Ja kolmandaks meenutus kümne aasta tagusest nn Aasia kriisist. Majanduskriis möödus ka seal, kuid laenamine jäi napimaks.