Baltic News Service/Interfax

Vene keskpank kandis musta nimekirja 11 lääne panka, mis ei ole täitnud oma kohustusi Vene pankade ees väärtpaberitehingute osas.

Vene keskpanga aseesimees Sergei Aleksashenko ütles, et nimekirja kantud pangad ei ole täitnud kohustusi oma Vene partnerite ees ning et keskpank peatab suhted nimetatud pankadega. "Vastavalt Vene Föderatsiooni keskpanga käsutuses olevale informatsioonile ei ole need institutsioonid täitnud oma kohustusi hankida Vene pankadele väärtpabereid vastavalt oktoobri lõpus või novembri alguses sõlmitud lepingutele ning nad ei ole siiani korrastanud oma suhteid Vene partneritega," teatas keskpank.

Keskpank soovitas kohalikel institutsioonidel vältida tehinguid nimekirjas olevate pankadega.

Vene keskpanga mustas nimekirjas on järgnevad pangad: Bank of New York (Brüssel), Banque Nationale de Paris (London), Chase Manhattan (London), J. P. Morgan Securities (London), Credit Suisse First Boston (London), Morgan Grenfell (London), Morgan Grenfell (St Helier), Credit Agricole Indosuez (London), Societe Generale (Pariis), Union Bank of Switzerland (London) ja Salomon Brothers (London).

üks Londoni diiler ütles, et probleem peegeldab kauplemisprobleeme Vene valitsuse võlakirjadega. "Meie ei saa oma kohustusi täita, sest meil on Venemaal inimesed, kes ei suuda meie ees kohustusi täita," ütles ta.

Turgudel on viimasel ajal liikunud spekulatsioonid, et paljud Vene pangad on finantsturgudel valitseva kriisi tõttu pankrotiohus, mistõttu lääne partnerid ei taha mõne Vene pangaga tehinguid teha. Need spekulatsioonid seadsid surve alla Vene võlakirjahinnad, kuigi praeguseks on turg rahunenud.

Credit Suisse First Boston tunnistas, et maksis trahvi Vene pankade ees kohustuste täitmatajätmise pealt ning et olukord on praeguseks normaliseerunud.

Prantsuse Credit Agricole esindaja ütles, et probleemide põhjuseks on Venemaa-poolsed viivitused võlakirjade hankimisel ning et tegemist on tehnilise probleemiga.

Vene aktsiad on odavnenud kolmandiku võrra oktoobri algusega võrreldes. Ka Vene valitsuse võlakirjade hind on viimase kuue nädalaga kukkunud ning diilerid on öelnud, et välispangad võtsid lühikesi positsioone, põhjustades turul likviidsuskriisi. Vene valitsuse võlakirjade hind langes järsult, kui välisinvestorid hakkasid oma raha Vene turult välja tõmbama.