Leedu eitas, et soodustuse tühistamine oli samm Leedu transiidiärimeeste kaitseks, vahendas leedukeelne Delfi.

"See on jama," ütles Leedu Raudtee peadirektor Stasys Dailydka. "Pole tehtud mingeid vastumeetmeid. Lihtsalt üks ettevõte kavatses transportida madalama kvaliteediga malmi ja teised Vene ettevõtted väljendasid nördimust sellise erandi puhul, mistõttu me tühistasime selle."

Venemaa ja Leedu transiiditüli on viimastel nädalatel saanud üha enam uut hoogu. Tüli tõttu kasvasid Leedu-Kaliningradi oblasti piiril veokite järjekorrad ja mõned veokijuhid pidid piiril ootama lausa kaks päeva. 7. augustil kohtusid Venemaa ja Leedu transpordiministrid, et probleemi arutada.

Venemaa pidas Leedu ja Valgevene raudteede esindajatega ka läbirääkimisi malmi ning värviliste metallide transiiditariifide vähendamise osas, millega Minsk otsustas nõustuda.

Vene meedia teatel peaks Moskva seoses Leeduga käivate vaidlustega suurendama transiidi osakaalu Peterburi sadamas, kus transiit langes tänavu 25 protsenti.

Kui Venemaa eksperdid kinnitavad, et uues majanduskonfliktis puudub poliitiline taust, siis Leedu analüütikute sõnul püüab Venemaa abistada oma transpordiettevõtteid.

Leedu ja Valgevene poolt eelmisel aastal kehtestatud kõrgendatud raudteetariifid põhjustasid Kaliningradi raudtee vedude mahu vähenemise tänavu jaanuaris-märtsis rohkem kui poole võrra.