„Tegime kindlaks, et tööjõudu maksustatakse Venemaal palju madalamalt, ja see tekitas huvi,” ütles Postimehele Eesti ühe suurima tööandja, Kreenholmi finantsdirektor Aivar Melders. „Ettevõtte kolimine Ivangorodi muutub päevakajaliseks, kui suudame Venemaale praegusest rohkem müüa.”

Kõrged tollimaksud ja bürokraatia muudab Meldersi sõnul mõttetuks praegu Venemaale ühtaegu tooraine impordi ja toodangu ekspordiga tegeleva ettevõtte asutamise. Küll aga tasub Venemaal toota kohalikule turule.

Venemaa kärpis põhilisi makse nii palju, et näiteks tööjõuga seotud maksukulud on Eestiga võrreldes palju madalamad. Venemaal kehtib alates sellest aastast Eestiga võrreldes seitsme protsendi võrra madalam sotsiaalmaks ja töötasu maksustatakse 13 protsendi võrra Eestist madalamalt.

Ettevõtte tulusid maksustatakse 24 protsendiga. Kohalikud omavalitsused, kes saavad kolm neljandikku kogutavast tulumaksust, teevad oma osa arvelt suurinvestoritele meelsasti mitme aasta pikkusi tulumaksusoodustusi.

Väikesed teenindus-, toitlustus-, transpordi- ja jaekaubandusettevõtted on vabastatud nii sotsiaal- kui ka tulumaksu tasumisest, makstes 15 protsendi suurust koondmaksu ettevõtte oodatavast sissetulekust.