Kõrgessaare vald Hiiumaal kardab, et Kõpu poolsaare tipus asuv Kalana sadam võib sadamat omava ettevõtte likvideerimise tõttu sattuda tundmatu taustaga ärimeeste kätte. Hiiu Kaluri ümberkorraldamisel Kalana sadama endale saanud AS Dagotur ei ole jahisadamaks sobivat Hiiumaa läänepoolseimat sadamat suutnud tegutsevana hoida ega seda edasi arendada. Dagotur ise kuulub likvideeritavate ettevõtete nimekirja ning sadama rajatised on laenu katteks panditud samuti likvideeritavale Balti-Inko Pangale.

“Ei tea, kes sadama võib endale osta,” muretses Kõrgessaare vallavolikogu esimees Agu Kohari. “Valla seisukohalt on kõige halvem, kui keegi selle näiteks “rahapesuks” ostab ja midagi ei tee ning ilusa puhkepiirkonna arengu seisma paneb.”

Sadamat on võimalike ostjatena vaatamas käinud nii pankurid kui ka hiidlaste seas võõristust tekitanud vene keelt kõnelevad mehed. Kinnitamata andmetel on ühe grupi huviliste seas nähtud ka kunagist interrindlast Jevgeni Koganit.

Dagoturi üks omanik Lauri Vahenurm väitis, et ei tea Kogani huvist sadama vastu midagi ega näe ka põhjust sadama tuleviku pärast ärevusse sattuda. “Hakkame sadamat arendama ja loodame selle puhke- ja päästesadamana tööle panna,” kinnitas Vahenurm. “Praegu ei saa midagi teha, sest maaküsimus on lahendamata.”

Kõrgessaare vallavanem Jaan Puusepp tõdes, et ei usu eriti Dagoturi plaanidesse, kuna ettevõte likvideeritakse ning tal on maksuvõlad.

“Oleme Kalana ja kogu Ristna tuleviku pärast mures,” lausus Puusepp.

Inko-Balti Panga likvideerimiskomisjoni liige vandeadvokaat Raivo Laus ütles, et Kalana sadamaga kaetud laenu nõude loovutamise asjus käivad läbirääkimised ühe Eesti suurpangaga. “Huvitundjaid on olnud palju, kuid igaühele me seda ei müü,” lubas Laus.

Kuigi sadam ei ole avatud, kasutavad seda ka praegu suviti nii jahid kui harrastuskalamehed.