Otse on spekuleeritud Volgade tootja ja metalliärimees Oleg Deripaska ning sportautode tegija TVR omaniku Nikolai Smolenski nimedega. Mehed on ise ka huvi kinnitanud.

40 aastat vindunud MG Roveri allakäiku ei suutnud pidurdada ka viis aastat tagasi Roveri ostnud Phoenixi konsortsium. Ekspertide sõnul on põhiargumendiks ettevõtte võimetus kasumlikke mudeleid toota. Allakäiguspiraali esimesed sugemed ulatuvad 1960. aastasse, mil sai alguse vildakas tootestrateegia, võimetus ärivaldkondi integreerida, omanikumuutused, ebapiisav tootearendus ja põhituru vajaduste eiramine.

Kuigi 1968. aastal tekkis võimalus kujuneda suuruselt neljandaks autotootjaks, läks teisiti. Tolleaegne omanik, British Leylan Motor, oli ambitsioonide teostamiseks liiga nõrk organisatsioon. Kivi ei jää viskamata ka endiste omanike BMW ja British Aerospace?i kapsaaeda. Peamisteks patuoinasteks tembeldatakse siiski Phoenixi nelikut, täpsemalt nelja ärimeest, kes ostsid firma 2000. aastal.

Spekulatiivsed mängud

Majandusteadlaste Mick Oliveri ja Matthias Howlegi sõnul maaliti roosilist pilti, et aega võita ja tegelikkuses firmast hoopis raha välja kantida. Oletusi kinnitab ka ettevõtte nukker kontoväljavõte.

Kogu saaga iroonia seisneb selles, et eduvõimalus oli olemas. Land Rover ja Mini Cooper olid ja on tuntud kaubamärgid. Tõsi, Mini Cooperi jättis Saksa autotootja BMW siiski endale ega loovutanud seda Roveri järjekordsetele omanikele. Eesti teedelgi ringi vuravad Land ja Range Roverid müüdi 1999. aastal Fordi kontserni kuuluvale PAG Grupile.

Ettevõtte suurimaks möödalaskmiseks peetakse fakti, et uued mudelid sarnanesid liiga palju vanadega ning tekitasid kuhjaga tarbetut võistlusmomenti. Tunneli lõpus vilksatas valgus 1980. aastatel, kui Honda osalusega paar uut mudelit välja arendati, kuid 1994. aastal firma müügiga BMW-le anti innovatsioonile uus hoop.

MG Rover

Segadus kaubamärkidega

?? MG Roveri kaubamärgid olid MG ja Rover.

?? MG Roverile kuulunud Land Roveri ja Range Roveri kaubamärgid müüdi 1999. aastal Fordi kontserni kuuluvale PAG Grupile, mis edukalt edasi tegutseb. Vaatamata sellele saab Land Rover seoses ajakirjanduses kirgi kütnud Roveri allakäigujuttudest palju murelikke kõnesid.