„Terminal alustas praegu tegutsemist väga rasketes tingimustes, kui Eesti ärikliima on väga palju halvenenud,” ütles BCT nõukogu esimees Vladimir Volohhonski. „Võib öelda, et terminali saaks veel laiendada, kuid Eesti ametlik poliitika ei soosi transiidiäri ning suvel ootamatu ja põhiseadusvastase käibemaksutõusuga alanud ja etteaimamatuks muutunud maksupoliitika hirmutab investoreid.”

Väetiseterminal püüab saavutada võimalikult kiiresti täisvõimsus, et tagasi teenida investeeritud ligi 1,5 miljardi krooni suurust summat, lisas Volohhonski.

Kolm aastat tagasi nimetas Akron Sillamäe projekti eeldatavaks maksumuseks 50 miljonit eurot, millest 90 protsenti kavatseti laenata pankadelt. Nordea panga Eesti filiaal laenas Akronile 8,5 miljonit eurot.

Hea asukoht

Praegu maailma moodsaimaks peetava keemiaterminali töötlemisvõimsus on miljon tonni ammoniaaki aastas. See koosneb kahest 30 000-tonnisest ammoniaagimahutist ja kolmest 20 000-tonnisest karbamiid-ammoniaagi mahutist.

Terminal planeeriti ühe miljoni tonni ammoniaagi ja 700 000 tonni vedelväetise töötlemiseks. Sillamäe terminali asukoht on Venemaa väetisetootjatele mugav ja seal saab aasta ringi vastu võtta kuni 40 000-tonnise veeväljasurvega kaubalaevu.

Terminal hakkab pakkuma teenust ka Sõltumatute Riikide Ühenduse ja Euroopa Liidu väetisetootjatele.