See trend puudutab USA sõltuvuse vähenemist Lähis-Ida naftast, Venemaa suhteid USA, Euroopa ja Hiinaga.

YUKOS – UUS FIRMAKULTUUR VENEMAAL. Veel kolm aastat tagasi ei teadnud Yukosest eriti keegi. Alates 1999. aastast ette võetud firma reformimine on aga olnud muljetavaldav. Ärilehe Financial Times 2001. aasta ja selle aasta esimese kvartali majandustulemuste põhjal avaldatud maailma 500 parima firma edetabelis kapitaliseerituse põhjal leiame Yukose kalleima Venemaa firmana 227. kohalt.

Augustis oli Yukose väärtus tõusnud 21 miljardi dollarini. Puhaskasumi - 3,5 miljardit dollarit - osas ületab Yukos kaugelt kõiki teisi konkurente Venemaal. Yukose hallata on 1,7 miljardit tonni tõestatud naftavarusid, mis USA naftainseneride ühingu metoodika järgi moodustasid 2001. aasta lõpuks peaaegu neljandiku Venemaa naftavarudest. Yukos laieneb kiiresti ning seetõttu ei ole midagi üllatavat maailma majandust analüüsiva firma Financial Bridge järelduses, et Läänele mõistetava avatud ja usaldusväärse firmana ei ole Yukosel Venemaal varsti konkurente majandustulemuste osas. Analüütikute arvates võib mõne aasta jooksul Venemaal kujuneda 3–5 kütusegiganti, kelle seas Yukos hakkab mängima juhtrolli.

Kogu Yukose majandustegevus on avalik, firma maksab ausalt makse ega toeta rahaliselt mitte ühtegi poliitilist parteid Venemaal. “Me tegeleme majanduse, mitte poliitikaga,” ütles Yukose uurimis- ja uute projektide divisjoni juht Ray Leonard.

Neljandik firma tippjuhtidest on välismaalased, kõige enam on ameeriklasi. Yukose finantsaruandlus, naftavarude hindamine, arenguprognoosid viidi Lääne standarditele. Firma tippjuhid toonitasid uhkusega oma juhtlauset “Üks samm ees”.

GLOBAALSED PROJEKTID. Tänu uutele tehnoloogiatele on suudetud vähendada nafta omahinda. Lisaks suudab Yukos oma Obi jõe äärsetest maardlatest ammutatud naftast eraldada maagaasi, mistõttu firma on kiire tempoga arendanud gaasitootmist ning pööranud tähelepanu elektrienergia tootmise väljaarendamisele. Firma viie aasta kavades on eriline koht uute eksportturgude hõivamises, millega kaasneb uute torujuhtmete rajamine.

Ray Leonardi tulevikustsenaarium näitab, et kui Venemaal kasvab naftatoodang veel mõnda aega, siis Lähis-Idas ja mujal on kasvutendents möödas. Aastaks 2005 plaanib firma kasvatada naftatoodangu 80 miljoni tonnini. Selle aasta esimesel poolel andis Yukose toodangu juurdekasv kolmandiku naftatoodangu juurdekasvust Venemaal.

Need on mõjusad arvud ja maailma juhtivad analüütikud ei kahtle Yukose ambitsioonikates plaanides.

Lähtuvalt tulevikuprognoosidest lõpetab Yukos 2005. aastaks torujuhtme ehitamise Hiinasse, rekonstrueerib Aadria mere süvasadamani Omisalj ulatuva torujuhtme.

Venemaa-USA koostöö. Selle aasta mais kirjutasid USA ja Venemaa presidendid Moskvas alla kokkuleppele energeetika-alase koostöö kohta, mis avas Venemaa jaoks USA turu. Hiljuti tarnis Yukos esimese tankeritäie naftat USA-sse ning hakkab seda tegema iga kuu. Ray Leonard räägib aga kaugemast perspektiivist, torujuhtme ehitamisest USA-sse. Kuna USA on seadnud eesmärgiks sõltuvuse vähendamise Lähis-Ida naftast ning Venemaa naftatoodangu kasvuprognoosid on muljetavaldavad, on USA huvitatud ka poliitilisest stabiilsusest Venemaal.

Ray Leonardi sõnul puudusid siiani usaldusväärsed andmed naftavarude suurusest maailma eri regioonides, mistõttu kütuseturu tulevikuprognoosid ei kajastanud tegelikkust. Leonardi sõnul valitses ettekujutus, et Venemaa naftavarud on ammendumas ja nafta ammutamine muutub üha kallimaks.