Sistema pakkus Honkarakenne aktsiate eest eile 1,5 eurot tükist. Ostupakkumise saabumisel katkestati kauplemine firma aktsiatega, enne katkestust olid aktsia hind 1,3 euro tasemel.

Täna teatas Honkarakenne pakkumise tagasilükkamisest, põhjendades, et see ei vasta firma väärtusele.

"Honkarakenne on hea bränd, seda tuntakse Venemaal hästi," ütles Soome rahvusringhäälingule Yle Sistema tegevjuht Mihhail Šamolin. "Eesmärk on kõigepealt tugevdada Honkarakenne positsiooni Venemaal ja siis laieneda globaalselt, teistesse riikidesse."

Sistema on võrreldes Honkarakennega suur ettevõte, selle mullune käive ulatus 10,4 miljardi euroni. Honkarakenne käive oli 39 miljonit eurot ja kahjum 0,2 miljonit.

Soome väikefirmat soovib Sistema osta ennekõike selle maine pärast, kuid näeb ka Šamolini sõnul võimalusi laiendamiseks ja sünergiaks. Sistemale kuulub Venemaal metsatööstus Segeža, mille tütarfirma Sokol tegeleb lamineeritud palkidest majade tootmisega.

"Honkarakenne puhul on märksõna kvaliteet. Meil on majanduslikud võimalused arendada juba valmisolevat suurepärast brändi. usume, et see on hea investeering," ütles Šamolin Yle-le.

Šamolini sõnul ei ole plaanis kolida ettevõtet Venemaale, kui ülevõtupakkumine läbi läheb. "Tootmine jääb sajaprotsendiliselt Soome," ütles ta Yle-le. "Tegelikult on kavas Soomes tootmist koguni laiendada, sest tegu on ikkagi Soome firmaga."