Venemaa keskpanga esimees Sergei Ignatjev lubas 22. jaanuaril kasutada reserve, et hoida rubla tasemel 41 dollari ja euro valuutakorvi vastu, mis tähendab 36 rubla dollari eest, vahendab Bloomberg.

Rubla on alates augustist dollari vastu langenud 35 protsenti. Keskpank on alates novembrist laiendanud rubla kauplemisvahemikku 20 korda, enne kui võttis kasutusele poliitika, mille kohaselt peavad turujõud ise vahetuskursi kindlaks määrama.

Peaminister Vladimir Putin ütles 25. jaanuari intervjuus, et Venemaa on käitunud teistest riikidest erinevalt, kasutades reserve rahvusvaluuta päästmiseks. Kümne aasta taguse kriisi ajal kukkus rubla ühe päevaga 29 protsenti.

Keskpank tõstis 30. jaanuaril ühe päeva ja seitsme päeva intressimääri, et muuta rublaga spekuleerimiseks raha laenamine kallimaks.

Venemaa on vähendanud oma välisvaluutareserve alates augustist kolmandiku võrra, müües rubla toetamiseks dollareid ja eurosid.

Vene toornafta hind langes eelmisel nädalal 2,9 protsenti 44,24 dollarile barreli eest. Venemaa 2009. aasta riigieelarve tasakaalustamiseks peaks naftahind olema 70 dollarit barreli eest. Putin on nõudnud, et eelarve üle vaadataks, võttes arvesse majandusministeeriumi ennustust keskmise naftahinna kohta, mis jääb 41 dollari juurde barreli eest. Rahandusminister Aleksei Kudrini sõnul jääb majanduskasv 2009. aastal nulli.