Venemaa kaup tõrjus Eesti maiustused, kala ja liha turult välja

Eesti ettevõtete toodangu müük Venemaale on pärast kriisiaegset peatumist tänavu tõusnud, kuid kohalik kaup on turult täielikult välja tõrjunud eestimaised maiustused ja liha.

"Huvi meie kauba vastu tõuseb," kinnitas Eesti majandusesindaja Venemaal Anne Marjapuu. "Septembris oli tõesti vaikne, kuid nüüd on küsimisi igasuguseid."

Marjapuu sõnul tundis näiteks uute kontaktide vastu huvi üks Vene firma, mis varem müüs Eestis toodetud mööblit, kuid katkestas kriisiperioodil kauplemise.

Marjapuu ütles, et peamiselt pakuvad Vene turule huvi eestimaised toidukaubad, kinnisvaraprojektid ja pangandus. "Tuntakse muret oma maise vara paigutamise pärast. Siin on veel liiga palju panku, millest osa peab turult kaduma," rääkis ta.

Piimatööstuse Ühinenud Meiereid kommertsdirektor Kuldar Leis ütles, et alates aasta algusest on Ühinenud Meiereide müük idaturul suurenenud, saavutamata siiski eelmise aasta alguse taset. Ettevõte ekspordib praegu ligi kaks kolmandikku oma toodangust, millest pool läheb idaturule.

Leis prognoosis suveks või, piimapulbri ja teiste toodete müügi langust Venemaal, sest suvel ostetakse piimatooteid vähem ning hinnad langevad. "Hapukoort ei kannata praegugi madala hinna tõttu müüa," lisas ta.

Marjapuu hinnangul pole Eesti mõnede toodete osas, mida kriisi eel samuti Venemaale müüdi, enam konkurentsivõimeline. Näiteks võimaldavad Euroopa Liidus kehtivad toetused sealsetel tootjatel müüa liha Venemaale palju odavamalt, kui Eesti ettevõtted seda suudavad.

Rakvere Lihakombinaadi andmetel on Peterburis müügil Saksamaalt eksporditud sealiha, mille kilohind on seitse krooni. Eestis ostavad tööstused liha kokku kaks korda kallimalt, 14 krooniga kilo eest.

Ka kalatööstusi ühendava kalaliidu hinnangul jäävad Eesti konservid hoolimata kõrgemast kvaliteedist hinnavõitluses Vene kohalikule toodangule alla.

Maiustustetootja Kalevi infojuht Tiina Altmets ütles, et Kalev ei müü praegu Venemaale peaaegu midagi. "Kui sinna midagi müüakse, siis juhuslikult ja kogused pole märkimisväärsed," lausus ta. Altmetsa sõnul takistab Venemaale eksportimist peamiselt Kalevi maiustuste hind, mis on kõrgem kui Venemaal toodetutel.

Mullu teisel poolaastal langes Kalevi müük Vene turu ärakukkumise tõttu 1997. aastaga võrreldes veerandi. Kalev on suurendanud oma müüki Ukrainasse ja Baltimaadesse ega tee Altmetsa sõnul seoses Vene turuga mingeid arenguprognoose.