Euroopa energeetikaettevõtted ootavad südamevärinal 1. veebruari, mil ähvardub vallanduda uus Vene-Ukraina gaasisõda.

Pikaajalise lepingu sõlmimine on takerdunud, sest Ukraina soovib juriidiliste konstruktsioonide abil välistada oma gaasitorustiku üleandmist Vene kapitaliga ettevõtetele. Kuid Gazprom soovib haarata oma kontrolli alla kogu ekspordiketti, seega ka Ukraina gaasitorusid, kirjutab Kommersant.

Gaasiäri ristiisa

Läbirääkimiste keskpunktis seisab Gazpromile ja Austrias registreeritud Centragas Holdingule kuuluv Rosukrenergo, mida Venemaa ajakirjanduse väidetel kontrollib tänapäeva suurejoonelisemaid majanduskurjategijaid Semen Mogilevitš.

Kui Venemaa uue aasta algul hinnavaidluse pärast Ukrainale gaasikraani kinni keeras, läksid aknad härma mitmes Euroopa riigis, kes saavad helesinisest voolust osa just tänu Ukrainat läbivale transiidile.

Venemaa ja Ukraina vahel pandi gaas taas voolama 1. veebruarini kehtiva ajutise leppega, mille sõlmimisel mängib võtmerolli Rosukrenergo. See ettevõte vahendab Ukrainale odavat Türkmenistani gaasi hinnaga 95 USD ja läände eksporditavat Gazpromi gaasi hinnaga 230 USD tuhande kuupmeetri eest.

Karistus revolutsiooni eest

Venemaa soovis tõenäoliselt kättemaksuks oran?i revolutsiooni eest tõsta Ukrainale müüdava gaasi hinda üleöö 230 USD-ni, ehkki oli varem sõlminud lepingu, millega lubas naabreid kuni 2009. aastani varustada gaasiga 50 USA dollarit tuhande kuupmeetri eest.

Kaks aastat tagasi leppisid Venemaa president Vladimir Putin ja Ukraina riigipea Leonid Kutšma kokku vahendusfirma Rosukrenergo asutamises.

Näib, et Türkmenistani gaasiettevõte, Gazprom ja Naftogaz Ukrainõ võinuks nii transiidi- kui ka müügitehingud korraldada vahendusfirmat kaasamata. Kuid ilmselt võimaldab Rosukrenergo maksuvabades tsoonides registreeritud ettevõtete kaudu pumbata igal aastal miljardeid dollareid isikutele, kes väldivad oma gaasitoruga seotuse avaldamist.

Venemaa juhtiv majandusleht Vedomosti prognoosib tänavuseks aastaks Rosukrenergole üksnes Türkmenistani gaasi Ukrainasse vahendamise eest 1,6 miljardi USD suurust kasumit. Kuid lisandub veel vahendustasu mitu korda kallima Venemaa gaasi eest, mis müüakse otse läände.

Rosukrenergo ärijoonist püsti hoidvaks ristiisaks peetakse 60-aastast Mogilevitšit ? meest, keda Moskovski Komsomoletsi andmetel ootab USA-s finantskuritegude eest 390-aastane vanglakaristus; kelle trellide taha heitmisest unistavad Interpol, Scotland Yard, samuti Iisraeli eriteenistused.

Venemaa ühe rikkaima inimese Mogilevitši varandust hinnatakse 10?12 miljardi USD suuruseks. Tema ettevõtmised katavad varjatud võrguna ligi 30 riiki. Seaduslik osa ärist seondub energeetikaga, tumedale poolele jäävad rahapesu, prostitutsioon ja relvakaubandus.

Scotland Yard kahtlustab, et Mogilevitš on paarikümnes Suurbritannia pangas pesnud ebaseadusliku relvakaubanduse, narkootikumide ja prostitutsiooniga teenitud raha. Tšehhi on keelanud Mogilevitšile kuni 2007. aastani sissesõidu, kahtlustades meest prostitutsioonivõrgu valitsemises. Budapestis kontrollib ta ööklubide võrku Must ja Valge.

Interpoli vahendusel on laia haardega ärimehe tagaotsitavaks kuulutanud USA, Iisrael ja Ukraina. Selle põhjuseks said kahtlused finantsafäärides, millega on pestud Vene maffia raha Toronto börsil, New Yorgi pangas, samuti Ungaris, Ukrainas ja Tšehhis. Kahtlasteks tehinguteks kasutas Mogilevitš Kanadas ja Kaimanisaartel registreeritud ettevõtteid.

Vaatamata mehe priskele ja hoolitsetud, isegi heatahtlikule välimusele seostatakse Mogilevitšit Vene ajakirjanduses mitme palgamõrva tellimisega. Kirjutatakse Mogilevitš ungarlannast eksabikaasa kummalisest surmast, samuti mehe tegevuse vastu soovimatut huvi ilmutanud passilauaametniku hukkumisest raskesti seletatavas liiklusõnnetuses.

Ähvardavast mainest hoolimata võib Lvovi ülikoolis majanduse alal kõrghariduse omandanud Mogilevitš uhkustada üksnes kahe kantud karistusega. 1974. aastal karistati teda ebaseaduslike valuutatehingute ja 1977. kelmuse eest.

Päästev naisevõtt

Ühe võttena jälitamisest ja õigusemõistmisest libedalt pääsemiseks kasutab Mogilevitš lausa lõputuna näivat abiellumiste jada. Igast lühiajalisest liidust väljub mees muudetud nimega.

Mogleritis, Teleš, Palagnjuk, Fišerman, Shnaider, Judkovitš ? see on üksnes valik meie kangelase poolt lühikese aja jooksul kasutatud perekonnanimedest. Abielud eri rahvustest naistega on toonud Mogilevitši taskusse ligi 15 riigi passid, mis on aidanud tal häirimatult maailmas ringi rännata.

Kuna hiljuti suri kummalisel moel üks Moskva tuntud plastikakirurg, oletatakse, et Mogilevits võib olla nüüdseks ka välimust muutnud.

Vägevad kaitsevad

Vaatamata rahvusvahelisele tagaotsimisele lehvib nii Venemaal kui ka Ukrainas Mogilevitši kohal justkui ingli tiib. Iga kord, kui uurimisorganid Mogilevitši või Rosukrenergo tegevuses tuhnimisega millegi olulise lähedale jõuavad, pannakse nende tegevusele pidurid peale.

Moskovski Komsomoletsi väitel kohtus ajakirjanik ühe Venemaa eriteenistuse ohvitseriga, kes on viimasel ajal Mogilevitšit jälitanud omal riisikol, sest Venemaa vägevad keelasid nii ametliku uurimise kui ka vahistamise ära.

Väljaande Zerkala Nedeli andmetel said Ukraina eriteenistused riigi uuelt presidendilt korralduse Rosukrenergo järelt urgitsemine lõpetada, et mitte rikkuda suhteid Putiniga.

Ajudega Don

?? Semen Mogilevitš on sündinud 30. juunil 1946. aastal Kiievis. Lvovi ülikooli lõpetas ökonomistina, tudengipõlves kutsusid kursusekaaslased teda lugupidavalt Brainy Don?iks. 1970-ndatel ajas ebaseaduslikku valuutaäri, mille eest sai karistada.

?? 1990. aastal emigreerus Mogilevitš Iisraeli, kus alustas relva- ja narkoäri. Kuulsaks sai tehinguga, millega müüs 20 miljoni USD eest Iraanile maa?õhk-tüüpi rakette ja 12 soomustransportööri BTR.

?? Seejärel kolis Mogilevitš Ungarisse, omandades nii kaitsetööstuse- kui ka juveelitehaseid. Tema juveelitehastes restaureeriti väärisasju. Ühes afääris üritas ta kliendile kaela määrida võltsitud Fabergé muna.

?? Samal ajal käivitus prostituutide vahendamine Ida-Euroopast ning ööklubide kett Must ja Valge.

?? Ta on nelja lapse isa. Jumaldab suusatamist ja šašlõkki.

RosUkrEnergo gaasiäris

?? Ukraina tarbib aastas ligi 76 miljardit kuupmeetrit gaasi, millest 20 miljardit moodustab oma toodang. Mullu tarnis Gazprom Ukraina kaudu Euroopasse 110 miljardit kuupmeetrit gaasi.

?? Ukraina sai transiidi eest Gazpromilt vastutasuks 23 miljardit kuupmeetrit gaasi hinnaga 50 USD tuhande kuupmeetri eest.

?? Ligi 34 miljardit kuupmeetrit gaasi ostis Ukraina Türkmenistanist Rosukrenergo vahendusel. RosukrEenergo saab vahendamistasuks 37,5% transporditavast gaasist.

?? Eelmisel aastal sai Rosukrrnergo Türkmenistanist gaasi Ukrainasse vahendamise eest 12,7 miljardit kuupmeetrit gaasi.

Artikli kirjutamisel on kasutatud Kommersanti, Vedomosti, Moskovski Komsomoletsi ja Zerkala Nedeli materjale.

Artikli juurde kuuluvat graafikut vaata Ärilehest.