Tänavu aprillis otsis politsei Ikea peakorteri läbi seoses avaldusega, mille Ikea vastu esitas põllumajandusühistu KSHP Himki. Ühistu väitel on Ikea rajatud ärihoone Himki Bisnes Park ühistu maal.

21 hektari suuruse maatüki, millele äripark on rajatud, sai Ikea 1993. aastal Himki rajooni administratsioonilt 49 aastaks rendile. 2011. aastal ostsi Ikea sellest tükist 16 hektarit päriseks, makstes 105 miljonit rubla.

Ühistu raamatupidamise järgi aga kuulus tükk 1560 hektari endiste kolhoosimaade hulka, mis 1993. aastal hoopis ühistule anti. Ligi 20 aastat ei tegelenud ühistu krundi tagasisaamisega, ärgates alles siis, kui Ikea sellest osa ära ostis.

KSHP Himki kohtuasi Ikea vastu on käinud mitmel korral eri taseme kohtutes, kuid pea iga kord on kohtunikud leidnud, et vaidlustamise tähtaeg on ammu möödas. Nii otsustas tänavu juunis ka Venemaa kõrgeim kohtuaste, riigikohus.

Seega paistis juunis, et Ikea pääseb vaid 14 miljoni rubla suuruste kohtukuludega, kuid nii see ei läinud. Ikea Vene osakonna ja selle töötajate vastu on nüüd Vene meedias ilmunud info kohaselt algatatud vähemalt kaks kriminaalasja. Ühes uurib Vene prokuratuur, kuidas sai Ikea 105 miljoni rubla eest maatüki, mille turuväärtus samal ajal oli ligi miljard rubla. Teises kohtuasjas uuritakse varem mainitud põllumajandusühistu koosoleku protokolli võltsimist. Mõlema asja algatamiseks andsid alust aprillis Ikeast läbiotsimisega leitud dokumendid, vahendavad Vene meediakanalid.