"Järjest rohkem on tooteid tulnud sisse mujalt - Lätist, Leedust, Poolast," tõdes Venelaine.

Ärijuht meenutas 2010. aasta lihaskandaali, mil Rimi ja Säästumarketite ketid tegid otsuse lükata Eesti lihatootjate toodang kettidest välja ning asendada see oma kaubamärgi all Poolast sissetoodava lihaga.

"Aastate tagune skandaal, et Rimi alustas Poola liha müüki, oli küll palju jutuks ning kuigi jäi mulje nagu oleks tulnud mingisugune lahendus, siis tegelikult midagi ei muutunud. Omatoodete osakaal ainult kasvab," rääkis Venelaine.

Ta lisas, et Eesti kaubandusest võib müügilt leida ka broilereid kaubakettide oma nime all, "justnagu oleks need avanud oma broilerifarmi".

Rimi Eesti Foodi pressiesindaja Katrin Bats ütles Ärilehele, et Rimides ja Säästumarketites müüdav omamärgiliha tuleb põhiliselt Poolast, Hispaaniast ja Iirimaalt, töödeldud liha lisaks veel ka Lätist ja Leedust.

Põhjus, miks kaubakett neist riikidest liha sisse toob on müüdava kauba koguses. Sealsed tootjad suudavad tagada suurt mahtu, mis on suurte kampaaniakoguste puhul väga oluline.

Kui suur on omatoodete osakaal, Bats ei täpsustanud. Ta tõi välja, et lihatoodete kategoorias, nii värskes kui töödeldud lihas, on Rimi ja Säästumarketi sortimendis kokku 817 toodet, millest 745 on Eesti hankijatelt ning 72 välismaistelt ettevõtetelt. Viimastest umbes poolsada on omamärgitooted.

"Eestimaiste hankijate toodete osakaal on sortimendis 91 protsenti ja välismaiste osakaal 9 protsenti," ütles Bats ja lisas, et töödeldud liha kategoorias on hankijad küll Eesti ettevõtted, ent osa neist toob sisse näiteks Itaalias ja Hispaanias valmistatud delikatess lihatooteid.

Lähitulevikus on aga Rimil Batsi sõnul plaanis kodumaise liha osakaalu suurendada, seda nii tavatoodete, kui eksklusiivsemate toodete osas.

Maxima Eesti pressiesindaja Erkki Erilaid toonitas, et Maxima kauplustes müüdav värske lihatoodang pärineb suures osas Eesti tootjatelt.

"Eestlased eelistavad kohalikku kaupa ja ilma neid müümata ei saaks kauplus edukalt töötada. Näiteks meie oma lihatsehhid, mille värsked lihatooted on väga populaarsed, tarnivad searümbad just Rakvere Lihakombinaadist. Samuti osaleb Rakvere Lihakombinaat tihti oma toodetega meie kampaaniates," märkis Erilaid.

Sarnaselt Rimile ostab rahvusvaheliselt tegutsev Maxima suuri lihakoguseid teistest riikidest sisse spetsiaalselt odavmüügikampaaniateks. "Hind on väga paljude tarbijate jaoks endiselt väga oluline ostuargument," nentis Erilaid.