Kui seni tarbisid paarsada elektrienergia suurklienti enamasti Eesti Energia teenust ja seda riiklikult reguleeritud soodsa hinnaga, siis aprillist saavad nad valida mitme pakkuja vahel ning peavad hinna ise välja kauplema, kirjutab
.

Täies ulatuses Venemaa energiakompaniile Inter RAO kuuluv Soome firma RAO Nordic kaalub Eesti territooriumil mitmeid äriprojekte. RAO Nordicu avalike suhete juht Andrei Popov ei soovinud neist projektidest lähemalt rääkida, põhjendades seda majanduslike arvestuste puudumisega. Popov ütles vaid, et kõik projektid on seotud energeetikaga, kõige rohkem on RAO Nordic huvitatud Soome ja Eesti vahelisest elektrikaablist.

"Eesti Energia ei kommenteeri teiste võimalike turuosaliste plaane," vastas Eesti Energia juhatuse liige Margus Rink küsimusele, kas ollakse kursis Venemaa päritolu elektrimüüja turuletulekuga. Tema sõnul mõjutab elektriturgu enim tekkiv konkurents. "Turu avanemine 1. aprillil loob selleks alles eelduse. Siiski on Eestis juba praegu erinevad elektrimüüjad olemas ja kindlasti siseneb neid siinsele turule lähiaastal veel."

Märtsis sõlmis Vene Inter RAO Leeduga kümneaastase elektrienergia tarne lepingu, et varustada tarbijaid pärast Ignalina tuumaelektrijaama sulgemist. Mõne nädala eest teatas Leedu peaminister Andrius Kubilius, et riik kavatseb Vene elektri asemel enamjaolt enda toodetud elektrit kasutada. Selle põhjuseks nimetas peaminister riiklikku julgeolekut ja soovi mitte anda võimu täielikult venelaste kätte. "Püüdleme selge tasakaalu poole, mis põhineb rahvuslikul julgeolekul," rääkis Kubilius, kelle sõnul on Venemaal toodetud elektrienergia Leedus toodetust odavam, kuid Venemaale on tarvis näidata, et Leedu suudab oma tarbeks ise elektrit toota."