Tootlikkuse osas ehk kui palju SKPd toodetakse töötatud tunni kohta osas ei ole Venemaast Euroopas tagapool ühtegi riiki. Venemaal toodetakse töötatud tunni kohta 25,90 dollarit lisaväärtust. Kreekagi number ei ole palju parem – 36,20 dollarit, olles kaugel Euroopa Liidu keskmisest 50 dollarist, prognoosis OECD.

Nagu võlg nõnda ka madal produktiivsus on majandusele koormaks. Ühes vähenevate investeeringute ja kehva demograafilise olukorraga on need Venemaa majandusaktiivust piiravad strukturaalsed faktorid, teatas Venemaa suurim erasektori pank Alfa.

„Venemaa vilets majanduskasv sõltub rohkem fundamentaalsetest mõjuritest kui valitsuse majanduspoliitikast,“ kirjutasid Alfa panga analüütikud Natalia Orlova ja Sergei Egiev. „Nõrka produktiivsust ja negatiivset demograafilist olukorda on püütud osaliselt kompenseerida tehes rohkem tunde tööd.“

Töötatud tundide osas jääb Venemaa Kreekast maha 1982 tunniga 2034 vastu töötaja kohta. Majandusele sellest eriti kasu ei ole.

„Venemaa potentsiaalse majanduskasvu kiirendamise võti on strukturaalsete reformide kiirendamine,“ kirjutas IMF:

Lood ei lähe paremaks. Ukraina konflikti tõttu kehtestatud tehnoloogiaalased sanktsioonid rõhuvad Venemaad Alfa panga hinnangul aastatel 2016-2018. Venemaa tööstusseadmed on amortiseerunud. Metallitööstuses on seadmed 20 aastat vanad ja nafta rafineerimisel ligi 22-aasta vanused.