Veel oktoobris prognoosis IMF, et Venemaa aastane inflatsioon jääb 8% juurde.

Eelmise aasta detsembri inflatsioon oli vaid 0,5% ja aastane inflatsioon 6,5%, kirjutab RIA Novosti.

„Esialgsetel andmetel, mis põhinevad 64 elutähtsa toote ja teenuse hindadel 272-s Venemaa linnas, oli tarbijahinna indeks detsembris 102,6%, aasta algusest arvestatuna aga 111,4%,“ seisab ameti teates.

Lõplikud ja täpsustatud andmed, mis põhinevad igakuisel keskmisel ostukorvil, milles on arvestatud 506 toote ja teenusega, avalikustatakse järgmise aasta 12. jaanuaril.

Veel detsembri alguses prognoositi, et aastane inflatsioon saab olema 9%. Venemaa majandusminister Aleksei Uljukajev hoiatas juba siis, et lõplik number tuleb ilmselt suurem, aga ei ületa siiski 10%.

Venemaa rahandusminister Anton Siluanov märkis eelmisel nädalal, majandusministeeriumi prognoos on liiga optimistlik ja tema hinnangul ületab inflatsioon 2014. aastal 11,5% piiri.

Siluanov tõdes 25. detsembril, et selle aasta kokkuvõttes saab inflatsioon riigis olema umbes 11,5 protsenti. „Kahjuks inflatsioon meil sel aastal kasvab. Eilse seisuga oli see 10,4%, kuid kõigi eelduste kohaselt jääb see aasta kokkuvõttes 11,5 protsendi tasemele, võib-olla ka veidi rohkem,“ rääkis ta.

Inflatsiooni kiirenemine on valuutapaanika tagajärg.

Lisaks ootab rahandusminister, et Venemaa eelarvepuudujääk saab järgmisel, 2015. aastal olema palju suurem kui planeeritud 0,6 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT). „Kui tulud laekuvad väiksemas mahus, kuid peamised kulud tehakse kavandatud mahus, tuleb meil kasutada reserve ning suurendada puudujääki,“ tõdes ta.

Siluanov ei nimetanud oodatava puudujäägi suurust, kuid kinnitas, et see saab olema kavandatust suurem.