Venemaa andis Ukrainale krediiti 2013. aasta detsembris, kokkuleppe sõlmisid presidendid Vladimir Putin ja Viktor Janukovitš. Moskva lubas osta Ukraina riigivõlakirju 15 miljardi dollari eest, kuid tegelikult jõuti vaid ühe 3 miljardi suuruse tehinguni. 2014. aasta veebruaris Janukovitš kukutati ja edasised tehingud peatati.

„Venemaal on praegu kõik õigused laenu ettetähtaegseks sissenõudmiseks. Vastavat otsust pole veel vastu võetud,“ ütles Siluanov.

Siluanovi sõnul paneb teda hämmastuma ka fakt, et Ukraina riigieelarves ei ole selle laenu kustutamiseks summat ette nähtud.

Et Venemaa võib Ukrainalt võla ennetähtaegselt sisse nõuda, rääkis juba eelmisel laupäeval üks Venemaa valitsusse kuuluv allikas.

„Ukraina majandus- ja finantsolukord annab tunnistust sellest, et tervet rida parameetreid, mis olid Ukrainale antud laenu tingimusteks, on rikutud,“ ütles allikas, märkides et sellistel asjaoludel on vägagi tõenäoline, et „Venemaa on lähiajal sunnitud nõudma Ukrainalt 3 miljardi dollari suuruse laenu ennetähtaegset kustutamist“.