Novak ütles Saksa ajalehe Handelsblatt tänases numbris muuhulgas, et leping, mis Euroopa Liidu klientide ja Venemaa vahel alla on kirjutatud ei näinud ette seda, et riigid gaasi edasi müüvad.

„Me loodame, et meie Euroopa partnerid peavad lepetest kinni. See on ainus viis, kuidas saame garanteerida katkematu varustatuse," ütles ta.

Ungari, Poola ja Slovakkia on pärast seda, kui Venemaa enam Ukrainale gaasi ei paku, riiki ise sellega varustanud - müünud edasi Gazpromilt saadavat gaasi.

Septembri esimeses pooles kukkus Poola varustamine Vene gaasiga korraks 45% võrra, Slovakkia puhul oli langus 10%. Siis rääkis Vene pool tehnilistest probleemidest.

Eile teatas Ungari, et nende gaasifirma FGSZ lõpetab Ukrainale gaasi andmise ning põhjuseks toodi samuti tehnilised probleemid ning suurenenud sisenõudlus.

Ukraina gaasifirma Naftogaz peab viimast sammu aga poliitiliseks, sest see tuli varsti pärast Gazpromi juhi Aleksei Milleri ja Ukraina juhi Viktor Orbani esmaspäevast kohtumist.

„Nad tahavad, et me ära külmuksime. See on veel üks trump venelaste taskus," ütles Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk. Talv on ukse ees ning on oht, et Ukraina gaasivarustus ei ole karmiks kütteperioodiks piisav.

Täna toimub Venemaa, Ukraina ja Euroopa Komisjoni energia-ametnike kohtumine Berliinis.