Venemaa Kodanikualgatuse Komitee raporti kohaselt on välismaale rännanud venelaste arv riiklikest andmetest kolm kuni neli korda kõrgem, kirjutas Moscow Times. Raportis kirjeldati, kuidas Vene valitsuse poolt loodud statistika erineb oluliselt sihtiriikide omast, kuhu venelased emigreeruvad.

Näiteks USA riikliku statistika alusel registreerus 2014. aastal venelastest immigrante 4,7 korda rohkem, kui väitis Vene statistikaagrentuur Rosstat. Sama muster kehtis ka teistes riikides: Saksamaa oli vahe viiekordne, Hispaanias 19-kordne ja Tšehhis 20 korda erinev Rosstati andmetest.

Kodanikualgatuse Komitee kohaselt pole täpsed numbrid teada, kuid arvatakse, et mitmekordsed vahed on põhjustatud sellest, et Vene migratsiooniamet loeb väljarännanuteks vaid neid, kes on tühistanud oma Vene residentsuse.

Samuti rikub statistikat see, et Rosstat loeb emigrantideks ka välismaalasi, kes on registreerinud oma kohaloleku Venemaal vähemalt üheksaks kuuks ning seejärel lahkunud. Selle tõttu on 80% Rosstati "migrantidest" tegelikult koju tagasi läinud välismaalased.

Raportis kirjutatakse samuti ajude väljavoolust, sest nii Rosstati kui ka teiste riikide statistika näitab inimkapitali suurt lahkumist Venemaalt. Näiteks vahemikus 2002 kuni 2011 lahkus Venemaalt 93 000 kõrgharitud inimest.

Kui Kanadasse kolinud venelastest on 42% kõrgharidusega ning USA-sse kolinutest 38%, siis Venemaalne immigreerinud välismaalastest on vaid 14% kõrgharitud.

Raporti kohaselt on suur osa Venemaalt lahkunud inimestest pärit kõrge elustandardiga linnadest nagu St. Peterburg ja Moskva ning osa on samuti kaugematest regioonidest.