Türgi energeetikaettevõte Çalik Enerji asus 2007. aastal koos Itaalia ettevõttega ENI arendama 1,5 miljardit kuni 2 miljardit dollarit (15 kuni 20 miljardit krooni) maksvat Samsun-Ceyhani naftajuhet. Türgi on samas korduvalt kutsunud Venemaad projektiga liituma, vahendas Ria Novosti.
Nüüd otsustasid Venemaa energeetikaettevõte Rosneft, gaasitransiidi monopol Transneft ja laevafirma Sovcomflot projektile omapoolset abi pakkuda.
Rosnefti nõukokku kuuluv Venemaa asepeaminister Igor Setšin väitis, et ka kütuseettevõte LUKoil on tundnud huvi projektiga liitumise vastu.
"Teised Venemaa ettevõtted, eriti LUKoil, on tundnud huvi pakkumise vastu," kinnitas Setšin. Me peame ka läbirääkimisi kolmandate riikidega.
Vastava töörühma moodustamist käsitleva memorandumi sõlmisid eile koos Setšiniga veel Itaalia majandusminister Claudio Scajola ja Türgi energiaminister Taner Yildiz.
Türgi minister Yildiz arvas, et ühine energiaprojekt võib parandada osapoolte vahelist usaldust.
"See projekt võib kujuneda osaks paljude Euroopa riikide energiajulgeolekusüsteemist ja mitte ainult nende riikide jaoks, mis on sellega seotud," märkis Yildiz.
Samsun-Ceyhani naftajuhe oleks jätkuprojektiks Bakuu-Ceyhani naftajuhtmele, kus Venemaa pole veel partnerite hulka arvatud. Naftajuhtme koguvõimsuseks peaks kujunema 60 kuni 70 miljonit tonni aastas. Projekt peaks vähendama naftatransiiti läbi Dardanellide väina.

Türgi tunnustas South Streami uuringuid
Türgi tunnustas ka South Streami gaasijuhtme arendamiseks teostatavaid uuringuid oma majandusvööndis Mustas meres, president Abdullah Gül tutvustas eile aga oma nägemusi Vene kolleegile Dmitri Medvedevile.
"Türgi president ütles, et seoses varasemate kokkulepetega on Türgi valitsus teinud kõik vajalikud otsused, et tunnustada geoloogiliste uuringute läbiviimist Türgi majandustsoonis Mustal merel South Streami gaasijuhtme arendamisel," märkis Kremli esindaja.
Medvedev tänas Güli ettepaneku eest ja väitis, et Türgi otsus peaks tugevdama strateegilisi kahepoolseid suhteid.
Venemaa ja Türgi sõlmisid 6. augustil leppe koostöö gaasijuhtmete arendamiseks. Kaukaasiast läbi Musta mere Lõuna-Euroopasse kulgev South Stream’i gaasijuhtme eesmärgiks on Gazpromi abil tarnida Kesk-Aasia gaasi Lõuna-Euroopasse. 25 miljardit eurot (380 miljardit eurot) maksvas projektis osalevad peale Gazpromi Bulgaaria energeetikaettevõtte Bulgargaz, Itaalia ENI ja Serbia Srbijagas.