Rosfinmonitoring analüüsis ettevõtete ZAO Metahhim ja ZAO Pikeljevskii Tsement tegevust, kuna need „tegutsesid tahtliku aktivate väljaviimise operatsioonide teostamisega ettevõtetest,“ vahendas portaal 47news.ru

Rosfinmonitoringu andmetel on neil soodatootja Metahhimi kohta andmeid alates 2008. aasta sügisest. Selle aja jooksul on ettevõte kandnud välismaale 1 miljard rubla (354 miljonit krooni). Raha saajaks on märgitud ettevõte Dagaskar Development Ltd., millel Rosfinmonitoringu andmetel paiknevad kontod Eestis ja Küprosel.

Tänavu märtsis kanti Eestis asuvale arvele Rosfinmonitoringu teatel 427,5 miljonit rubla (151,4 miljonit krooni). Eelmise aasta septembris kanti Küprosele aga üle 172 miljonit rubla (60 miljonit krooni) ja 2009. aasta veebruaris 233,8 miljonit rubla (83 miljonit krooni).

Alates märtsist 2008 kuni aprillini 2009 andsid erinevad krediidiasutused Metahhimile krediiti 1,45 miljardi rubla (513 miljonit krooni) eest, saades tagatiseks kinnisvara, väitis Rosfinmonitoring.

Metahhim kuulub ettevõttele OOO Sevzapprom, mille peadirektor Aleksandr Utevski lükkas Rosfinmonitoringu süüdistused ümber ja kinnitas, et sellistes tehingutes pole mitte midagi taunimisväärset.

"Dagaskar Development Ltd. on meie omanike ettevõte ja loomulikult me kanname eelneva majandusperioodi lõppemisel üle dividende," põhjendas Utevski.

ZAO Pikeljevskii Tsement on Rosfinmonitoringu andmetel saanud Oskoltsementilt laenu 57 miljoni rubla (20 miljonit krooni) eest. Mõlemad ettevõtted kuuluvad aga Eurocement Groupi.

Eurocementi esindaja Jelena Rudovskaja rõhutas, et see summa oli ettemaks ühele Taani ettevõttele uue tehnoloogia eest.

"See oli 11 miljonit eurot (172 miljonit krooni) ja see oli esimene ettemaks," põhjendas Rudovskaja, kelle sõnul polnud tehingus midagi kahtlustäratavat.

Esmaspäeval teatas Rosfinmonitoringu esindaja, et maksudest kõrvalehoidjad on alates selle aasta algusest kandnud Balti riikides tegutsevates pankades olevatele arvetele 295 miljardit rubla (104 miljardit krooni) Venemaalt pärit raha.

Juuni algul blokeerisid sajad rahulolematud töölised Pikaljovos Peterburi maantee, kuna nad ei saanud oma töö eest palka. Linnas tegutseb ka oligarh Oleg Deripaskale kuuluv alumiiniumitööstus Basel-Cement

ZAO Pikeljevskii Tsement kuulub Eurocement Groupi, mille eesotsas on Mihhail Skorohod ja Filaret Galtsev, kes eelmisel aastal paigutus 3,1 miljardi dollari (34 miljardit krooni) suuruse varandusega maailma rikkurite edetabelis 358. kohale.