Kuigi võib tunduda, et madalate naftahindadega vastu näppe saanud Venemaale on hinnasõda viimane asi, mida tal vaja oleks, kinnitavad analüütikud, et selline strateegia võib Gazpromi jaoks olla majanduslikult ratsionaalne, kirjutab Briti majandusleht Financial Times.

Loogika on selles, et Euroopa gaasituru juba niigi madalad hinnad annavad võimaluse suhteliselt kerge vaevaga kukutada hinda sellisele tasemele, kus LNG USAst laevadega kohale toomine muutub majanduslikult mõttetuks. Seda tehes kaitseks Gazprom oma turuosa piirkonnas, mis on ettevõtte kasumlikkuse alustala.

Sellisel sammul oleks aga maailma gaasiturule olulised tagajärjed: Euroopa turu hinnasõjal oleks doominoefekt teistel turgudel ja ka teiste toorainete puhul- Austraalia LNGst Kolumbia kivisöeni, rääkimata USA LNG-tööstuse kahjustamisest.

„Miks peaks loovutama oma turuosa kõrgema hinnaga tootjale,“ küsib Oxfordi Energeetikauuringute Instituudi (OIES) Venemaa nafta- ja gaasispetsialist James Henderson. „USA LNG investorina oleksin ma mures,“ lisas ta.

Hinnasõja argument on lihtne. Just nagu naftaturul dikteerib Saudi Araabia liikumisi, sest suudab tootmist kiiresti vastavalt vajadusele suurendada või vähendada, on Gazprom samasuguse mõjuvõimuga gaasiturul.

Gazpromi juhtide kinnitusel on neil vabu tootmisvõimsusi umbes 100 miljardit kuupmeetrit- seda peamiselt tänu ülioptimistlike gaasinõudluse kasvuprognooside tõttu tehtud investeeringutele. See vastab ligi veerandile ettevõtte toodangule ja moodustab 3% maailma kogutoodangust.

Ja sarnaselt Saudi Araabiale, keda ajas närvi USA tootjate püüe nende turuosast endale tükki ampsata, seisab ka Gazprom gaasiturul silmitsi sama probleemiga.