„Aasta tõotab tulla raske,“ tunnistab Gazprom ekspordi struktureerimise ning hinnakujunduse juht Sergei Komlev ettevõtte ajakirjas. Üheks peamiseks Gazpromi senise positsiooni ohuks on järsult kasvanud veeldatud maagaasi (LNG) konkurents.

Isegi vaatamata sellele, et Gazpromi eksport kaug-välismaale kasvas mullu 201,7 miljardi kuupmeetrini, ei saa Komlevi sõnul ka eelmist aastat kergeks nimetada. Gazprom suurendas oma osa Euroopa gaasitarbimises 36,7 protsendini ( aasta varasemaga võrreldes 2,5 protsendipunti võrra rohkem), kuid see toimus vastu turu üldist trendi.

Gaasitarbimne vähenes Euroopas mullu 3,4% 550 miljardi kuupmeetrini. See on Komlevi sõnul esimene kukkumine kolme aasta jooksul. Kukkumise põhjusena nimetab Gazprom pehmet ilma ning Türgi majanduskriisi.

Veeldatud maagaasi (LNG) tarned Euroopasse kasvasid järsult eelmisel aasta viimases kvartalis, mil kasv aasta esimese kolme kvartaliga võrreldes oli 64%. Mullu detsembris tarniti Euroopasse veeldatud maagaasi 9,8 miljardit kuupmeetrit ning tarned olid samal tasemel ka tänavu jaanuaris.