„Karta on, et piirijärjekorrad venivad siis veelgi pikemaks. Seni ei teata Venemaalgi veel täpselt, kuidas uus kord toimima hakkab,“ vahendab Leedu Delfi Auštrevičiuse sõnu telesaates „Студия актуальных вопросов“.

Auštrevičius väljendas imestust, et Venemaa leiutab mingit oma süsteemi, kui Euroopas ja kogu maailmas kasutusel olevad süsteemid on ennast juba tõestanud. Väidetavalt on Venemaa plaani taga soov transiidi pealt rohkem teenida.

Panevežise kaubandus-, tööstus- ja käsitöökoja peadirektor Visvaldas Matkevičius kinnitas, et Venemaa plaan on talle teada.

„Me ei saa täpselt ette prognoosida, mis juhtuma hakkab, aga arvestades, et muudatus jõustub vahetult enne jõule, võib öelda, et olukord piiril sellest paremaks kohe kindlasti ei lähe,“ nentis ta.

Danske Banki analüütiku Violeta Klivene sõnul on Venemaa taoline samm vägagi tõenäoline ja valmistuma tuleb selleks hakata juba praegu.

„Tuleb välja selgitada, mis juhtuma hakkab ja mitte oodata detsembrit. Ka tuleb nõu pidada Euroopa Liiduga, sest see muudatus puudutab kõiki ELi riike. Poliitikud peavad ettevõtjatele appi tulema. See on riigi üks funktsioonidest,“ rõhutas analüütik.