"See keeld võib anda kõva laksu meie kartulikasvatajatele. Eriti arvestades seda, et meil on kartuli ületootmine," ütleb MTÜ Eesti Kartul juhatuse liige Peeter Leppik. Tema sõnul oli suurem kartulimüük Venemaale 2011. aastal. Mullu oli Venemaa pakutav hind madalavõitu ja seetõttu müüdi sinna vähem. Selle asemel läks Eesti kartul Soome, Lätti ja Rootsi. 

"Ka eelmisel sügisel oli Vene turg meile kinni, vahepeal läks mõneks kuuks lahti, kuni juulini," väidab Leppik.

Vene turuga on tema sõnul nii, et kui kartul otsa hakkab saama, teevad jälle lahti. "Vene turg on väga äraarvamatu turg, millele ei saa kunagi kindlalt panustada!"

Eesti kartulis kahjureid pole

Eesti põllumajandusameti peadirektori asetäitja Raina Mõttus ütleb, et keelu seadmise ametlikuks põhjuseks on Vene seadusega karantiinseteks tunnistatud taimekahjustajate leiud Euroopa Liidust pärit kaubasaadetistest. Näiteks olevat leitud kartuli-kiduussi (Globodera rostochiensis) ja kartuli pruun-baktermädanikku (Ralstonia solanacearum). 

"Võin kinnitada, et Eestist müüdud kartulis kahjureid ei leitud," ütleb Mõttus. Kuna esitatud andmeid ja nende tõelevastavust veel kontrollitakse, ei pea Mõttus õigeks kahtlusaluseid riike nimetada. Küll on üks Vene poole viidatud juhtum nüüdseks juba ümber lükatud.

"Kõikidest Vene poole kehtestatud kauplemispiirangutest on teavitatud kui ajutistest. Kui kaua võib kuluda aega kaubavahetuse taastumiseni, ei ole võimalik prognoosida," lisab Raina Mõttus.

Teisipäeval arutati olukorda ka Brüsselis, kuid seal pakutud lisameetmed esialgu ei sobinud ning lahenduste otsimine jätkub. "Kas jõutakse ka Vene poolele aktsepteeritavate ettepanekuteni, selgub pärast tagasiside saamist," märgib Mõttus.

TÜ Eestimaa Kartul juhatuse esimees, Ülenurme valla kartulikasvataja Priit Einola ohkab kergendatult, et oma tulundusühingu kaudu ei ole nad kartulit viimastel aastatel Venemaale müünud. 

"Kogused ei ole nii suured, et Eesti turul müügiga hakkama ei saaks. Pigem oleme oma turul tegutsemisega Poolalt ja teistelt turgu ära lõiganud ning sealset kartulieksporti siia vähendanud," räägib Einola.

Mõju tuleb läbi Soome

"Venemaa sisseveokeeluga euroliidust on meil oma hirmud. Teatavasti on Soomest läinud palju kartulit Venesse, ja kui see võimalus neil ära kaob, võib hakata seda sealt rohkem meile müüki tulema. Sel moel hakkab keeld mõjutama meie kartuliturgu ja hindu alandama ning meie kartulikasvatajate sissetulekud kannatavad," selgitab Priit Einola praegust turumajandust.

Sellest hoolimata sõitsid
31 Eesti kartulikasvatajat eile Peterburi kanti, et sealset turgu uurida ja kombata. 

Sõit oli kavas juba enne Venemaa sisseveokeeldu ja seda ära ei jäeta. Ikka seepärast, et Vene turg on ettearvamatu, ja kui keeld peaks kaduma, oleks kontaktid loodud.