Venemaa keskpank kärpis interventsiooni limiiti 350 miljoni dollarini päevas. See on suur kärbe, arvestades, et keskpank on hiljuti kulutanud tugiostudeks umbes 2,5 miljardit dollarit päevas, kirjutab Reuters.

Keskpanga otsus on kindel märk sellest, et pank jääb kindlaks oma varasemale otsusele anda rubla kurss vabaks ehk turul vabalt muutuvaks. Samm oleks pidanud formaalselt teoks saama selle aasta lõpuks.

Keskpanga otsuse tulemusena odavnes rubla hommikul dollari suhtes 1,9 protsenti 44,36 rubla tasemele ning euro suhtes 1,7 protsenti 55,5 rubla tasemele.

Keskpank teatas, et tugiostude limiteerimise otsus suurendab märkimisväärselt valuutakursside paindlikkust, mis tähendab, et rubla kursi määravad edaspidi suures osas turutegurid.

Keskpanga otsus tuli pärast nädalaid kestnud rubla kursi sügavat langust, põhjustatuna toornafta hinnalangusest maailmaturul ning lääneriikide Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioonidest. Languse tasandamiseks kulutas keskpank oktoobris rubla tugiostudele üle 25 miljardi dollari.

Selle aasta keskpaigast, mil ka toornafta hind oli kõrgpunktis, on rubla oma väärtusest dollari suhtes kaotanud pea veerandi.

Eelmisel reedel teatas keskpank ootamatult suurest, 150 baaspunktiliselt laenuintressi tõusust eesmärgiga rubla toetada ning kõrget inflatsiooni kontrolli alla saada.