Selline piirang oli ka investorite kategooriaid puudutava seadusemuudatuse eelnõu algses versioonis, kuid sai pankade ja maaklerite poolse suure kriitika osaliseks. Sellele vaatamata otsustas keskpank sättest mitte loobuda.

Igatahes on kõik investorid plaanitava seadusemuudatuse kohaselt edaspidi vaikimisi „eriti kaitstud“. Nad pääsevad ligi vaid piiratud hulgale investeerimisinstrumentidele. Selleks, et laiemasse varade ringi raha paigutada, tuleb oma kvalifikatsiooni tõsta või koguda vähemalt 400 000 rubla (5655 eurot).

Kuigi turuosalised kutsusid üles latti allapoole laskma, tahab keskpank seda seadusemuudatuse uue versiooni kohaselt hoopis tõsta. Suisa 1,4 miljoni rublani (19 792 eurot).

Keskpanga eesmärk on kaitsta erainvestoreid riskide eest, mida nad ei suuda teadvustada. Sestap tegi keskpank ettepaneku investorid nende oskuste ja kvalifikatsiooni alusel senise kahe asemel nelja kategooriasse jagada.

Mida madalam kvalifikatsioon, seda piiratumad on ka raha paigutamise võimalused.
Need seaduseparandused läbisid mais ka esimese lugemise.

Eelnõu kohaselt saavad eriti kaitstud mittekvalifitseeritud investorite kategooriasse kuuluvad inimesed oma raha paigutada vaid Venemaa esimese ja teise nimekirja väärpaberitesse. Lisaks saavad nad raha paigutada ka valuutaturule ja väärismetallidesse, kuid seda vaid börsil.

Turuosalised peavad selliseid piiranguid ülepaisutatuks ning piirangute miinused kaaluvad nende hinnangul plussid üles.