Venemaa elanikud külastasid eelmisel nädalal usinalt valuutavahetuspunkte ning võisid seal kursitahvlit vaadates tunda, nagu oleksid nad kogu aeg vähemalt tunni jagu hiljaks jäänud.

Alles tänavu juulis soovitasid Venemaa analüütikud inimestel koguda oma sääste rublahoiustele, mis näisid kindlamad kui dollar ja euro kokku. Piisas aga Vene vägede elegantsest vabastusoperatsioonist  Lõuna-Osseetias, kui venelased võtsid nagu üks mees ette rubladest vabanemise aktsiooni.

Rubla odavnes eurost ja dollarist koosneva valuutakorvi suhtes 30,4 rubla tasemele. Venemaa keskpank oli sunnitud seejärel rubla toetamiseks paiskama oma reservidest turule kuni 4,5 miljardit dollarit.

Optimistlik nädala algus

Hansapank Eesti levitas veel sellel nädalal teadet, et Venemaa investeerimisfondid on ühed edukamad. Kuid Vene börs oli selleks ajaks andnud juba üpris veenva kapitulatsiooniteate: indeks RTS varises 2006. aasta tasemele, ligi 1400 punktini. Venelastele traditsiooniliselt optimismi sisendavaks ja võite meenutavaks maikuuks oli RTS-i indeks tõusnud 2500 punktini.

“Pangad, metallurgia- ja naftaettevõtted on praegu kõik arutult odavad,” ütles Troika Dialogi juhtiv kaupleja Timur Nassardinov Venemaa juhtivale majandusajalehele  Vedomosti.

Kukkujate nimekiri koosneb seni üksnes tugevamatest nimedest: Gazprom, Lukoil, Nornikel, Rosneft, Sberbank, Surgutneftegaz, Tatneft, Transneft.

Ebameeldiva üllatuse valmistas Venemaa majandusele ennekõike naftahinna langus. Kui Vene naftamargi Urals barrelihind oli juulikuuks 141,7 dollarini, siis mustal reedel langes see alla 100 dollari.

Tagajärjeks oli, et Gazpromi väärtus, mida varem hinnati 365,8 miljardi dollariseks, langes  2006. aasta tasemele, 205,2 miljardi dollarini.

Esmaspäeval seevastu nii Vene aktsiad kui ka rubla tõusid. Rubla kallines dollari suhtes 19 kopika võrra 25,26 rublani ja euro suhtes 12 kopikat 36,26 rublani. Rubla tõusule aitas kaasa Venemaa keskpanga poolt turule paisatud valuuta, samuti dollari nõrgenemine euro suhtes. Börsiindeks RTS aga tõusis päeva jooksul 3,24% kuni 1516 punktini. Rossiiskaja Gazeta nimetas muutust järsuks hüppeks.