Kreml on 864 miljardi krooni suurusest riigipangale Vnešekonombankile jagada antud paketist juba otsustanud toetada Putini lemmikoligarhe, alumiiniumimagnaati Oleg Deripaskat ja Tšukotka endisest kubernerist kütuseärimeest Roman Abramovitši, kellele kuulub ka Inglise Chelsea jalgpalliklubi, kirjutas Bloomberg.

Sabas seisavad ja oma saatuse kohta otsust ootavad torude valmistaja TMK omanik Dmitri Pumpjanski ja terasetootja Severstali omanik Aleksei Mordašov, kelle äri on viimastel kuudel kõvasti kannatada saanud.

Venemaa keskpanga teatel peavad Venemaa ettevõtted välismaistele partneritele järgmisel aastal tasuma kokku 110 miljardit dollari jagu võlgu. Ettevõtete juhid on oma võlakoormuse kolme aastaga kolmekordistanud ning nüüd on nõus valitsuse toetuse eest loobuma osast aktsiatest Vene riigi kasuks, sest toorainete hinna ja rubla väärtuse langus on neid valusasti nuhelnud.

"Osa kaotab oma omandi kas riigile või siis investoritele. Nad on ennast lõhki laenanud ja nende ettevõtete käibed on langenud," ütles miljardär Aleksandr Lebedev detsembri algul, veidi enne seda, kui Saksa suurpank Deutsche Bank nõudis Vene rahvusliku lennukompanii Aerofloti aktsiatega tagatud laenu tagasimaksmist.

"On äärmiselt ebatõenäoline, et nad suudavad oma võlad aasta ajaga tagasi maksta," kommenteeris Zürichis 220 miljonit dollarit maksvat Vene väärtpaberite portfelli juhtiv Clariden Leu AG fondijuht Zina Psiola. "Osa oligarhe ei ole varsti enam oligarhid."

Vähemalt kümnelt Venemaa 25 juhtivast oligarhist on nõutud nende võetud laenudele lisatagatisi alates augustist. Aastakümne kõige hullem finantskriis on kaotanud nende vara väärtusest 230 miljardit dollarit (2,55 triljonit krooni).