Naftat eksportivate riikide organisatsioon OPEC on otsustanud kärpida oma tootmismahtu ning kärpe teemal räägitakse läbi ka OPECisse mittekuuluvate tootjatega, kelle seast on tähtsaim Venemaa.

Vene energeetikaministri Aleksandr Novaki sõnul kavatseb OPEC kärpida 1,1 miljonit barrelit ööpäevas ning ootab organisatsioonivälistelt tootjatelt kärbet kuni pool miljonit barrelit ööpäevas.

Novaki sõnul on Venemaa nõus tootmismahu külmutamisega praegusel tasemel. Minister ütles ajakirjanikele, et see tähendaks niigi tuleval aastal iga päev 200 000 - 300 000 barreli võrra vähem tootmist võrreldes plaanidega. "Külmutamine oleks küllalt raske ja järsk olukord meile, sest meie plaanides on tuleval aastal toodangu suurendamine," vahendas Bloomberg Novaki sõnu.

Novaki sõnul pole Venemaa positsioon muutunud. "Nagu meie president hiljuti ütles, oleme valmis praegusel tasemel tootmise külmutama," sõnas ta.

Venemaa tootis novembris 11,2 miljonit barrelit ööpäevas, mis on lähedal NSVL järgse aja tootmismahu rekordile. 2017. aasta plaanid on toota keskmiselt 11 miljonit barrelit ööpäevas.

Järgmisel nädalal Viinis kohtuv OPEC loodab kärpes kokkuleppele jõuda.

Viimased kaks nädalat kärpekokkuleppe lootuses kerkinud nafta hind langes täna hommikul.