Veel aasta tagasi ei pakkunud riik Venemaal peaaegu mingeid e-teenuseid, tänaseks on Eesti kogemuse abil vähemalt Tjumeni oblastis tehtud kõva läbimurre. Lääne-Siberis asuv Tjumeni oblast on Venemaa üks rikkamaid piirkondi, sest seal kaevandatakse enamus riigi naftast. Tjumenis viiakse aga läbi ka Venemaa üht suurimat riiklikku pilootprojekti kohaliku võimu e-teenuste pakkumiseks.

See rikas piirkond alustas oma lokaalse e-riigi loomist sellega, et 2009. aasta lõpus külastas Eestit väga kõrgete ametnike delegatsioon, kelle ainus huvi oli näha ja kuulda, kuidas Eesti ehitas üles oma e-riigi ning kuidas see toimib. Loodud kontaktid viisid selleni, et Tjumeni oblast palkas oma e-teenuste keskkonna loomise konsultandiks Eesti Microlinki, kes kutsus omakorda appi veel teise Eesti e-riigi kogemust usinalt eksportiva ettevõtte Webmedia spetsialistid.

Microlinki (mis tänaseks on ühinemas Elioniga) leping Tjumeni oblasti konsulteerimiseks lõppes veebruaris. Microlinkis müügidirektorina Venemaa-projekte juhtinud, tänase Elioni Ettevõtete strateegilise arenduse keskuse direktori Oleg Shvaikovsky sõnul on aga juba olemas uus kokkulepe, et Eesti eksperdid hakkavad nõustama konkreetsete e-teenuste juurutamist.

Tjumeni e-riik koosneb kahest osast – Venemaal pioneerina loodi oblastivalitsuses elektrooniline dokumendihaldus ning nüüd luuakse kodanike teenindamiseks sarnast keskkonda nagu eesti.ee (süsteemi kohalik nimi on „????“), mis on peaaegu valmis.

Loe lähemalt märtsi Ärilehest. Ärilehe tellimine: 680 4444, klienditugi@epl.ee

Ärileht on müügil ka paremini varustatud lehemüügikohtades. Eesti Päevalehe äripaketi ja tööpäevapaketi tellijad saavad Ärilehe automaatselt.