Hasartmängud on nüüdsest lubatud vaid neljas piirkonnas: Kaliningradi oblastis, Jaapani mere äärses Primorje krais, mille piirid jooksevad kokku Hiina ja Põhja-Koreaga, Kasahstani piiri äärses Altai krais ning Ukraina ja Abhaasia piiride äärde jäävates Rostovi ja Krasnodari oblastites, teatas BBC.

Kriitikute sõnul jätab jõustunud seadus tööta rohkem kui 300 000 inimest ning surub mängupõrgud põranda alla. Jõustunud seaduse võttis parlament vastu 2006. aastal, kui riigi president oli veel praeguseks peaministri toolile istunud Vladimir Putin.

"See on surnud, ebarealistlik mõte," kommenteeris Reutersile Venemaa hasartmänguäri edendamise ühenduse juht Samuel Binder. "Oleks jabur arvata, et uued kasiinod ruttu tegutsemivalmis saavad. Isegi need, kellel on hasartmänguäris investeeringuid, on mõistnud, et parem on viia oma raha mujale endisse Nõukogude Liitu või Ladina-Ameerikasse."

Ainuüksi Moskvas oli varem üle 500 legaalse kasiino ja mängusaali. Aga nüüd valvab miilits, et nende uksed püsiksid kindlalt kinni.  

Täiskäiguga põranda alla: mõned nipid

Vaevalt usub keegi, et eri hinnangutel aastas kaks kuni neli miljardit dollarit käivet keerutav hasartmänguäri Venemaal sellega välja sureb. Praegused 50 kasiinot Moskva kesklinnas hakkavad pakkuma meelelahutust sportliku pokkeri sildi all. Seadus raha peale kaardimängimist spordi kattevarju all ei keela, kirjutas Eesti Päevalehe korrespondent Jaanus Piirsalu kolme nädala eest, kui mängupõrgud uue seaduse tulekuks valmistusid.

Juba toona oli Moskva kesklinnas kasiinode juurde tekkinud pokkeriklubisid. Võimudel pole sellise sildivahetuse vastu midagi. „Sportlik pokker on intelligentne, loogiline mäng, millel pole midagi ühist selle pokkeriga, mida praktiseeritakse kasiinodes,” teatas kasiinode sulgemisele pühendatud pressikonverentsil Moskva aselinnapea Sergei Baidakov.

Moskva ühe suurema kasiinoketi anonüümseks jäänud turundusjuht ütles Eesti Päevalehele, et sportliku pokkeri klubid on puhas bluff. Pokkeri sildi all hakatakse sellistes klubides tema sõnul „keemiat tegema”, mis tähendab seda, et klubi ei üüri lihtsalt välja oma laudu kaardimänguks, vaid hakkab ise mitteametlikult osalema pokkerimängu pakkumistes.

„Maja” hakkab tegelikult kaardijagajaks ja kõik mängijad, kes istuvad laua taga, mängivad tegelikult „maja” vastu, selgitas kasiinospets. „Nad kas võidavad „majalt” või kaotavad „majale”, mitte üksteisele.”

Teise võimalusena saavad kasiinod juristide ennustusel muuta oma tegevust nii, et ametlikult hakkavad nad tegelema loteriidega, mis on seaduse järgi lubatud, ning varjatult pakkuma muid hasartmänge nagu varemgi.