Venemaa tolliamet põhjendas oma otsust sellega, et Leedu veokitel tuvastati tollinõuete rikkumisi. Leedu autoettevõtete liidu Linava väitel on nad aga üllatunud Vene poole käitumisest, kuna eelnevalt teatasid need sel aastal vaid kuueteistkümnest rikkumisest, vahendas uudisteagentuur ELTA.

"Me ei tea, milliseid konkreetseid ettevõtteid on silmas peetud, kuid me oleme saanud informatsiooni, et need on suured Leedu transpordiettevõtted," rõhutas Linava esindaja Gytis Vincevicius. "Me oleme ka üllatunud, et süüdistuste arv rikkumiste osas on suurenenud."

Vincevicius leidis, et rikkumiste arv sai suureneda vaid sel viisil, kui Vene pool lisas ka eelmise aasta tulemused.

Venemaa väitel panid Leedu ettevõtted aga korduvalt toime tollinõuete rikkumisi.

"Me oleme täheldanud rikkumisi isegi nendelt Leedu ettevõtetelt, mis on TIR liikmed," kinnitas Vene tolliameti pressiesindaja Vladimir Zubkov Moscow News’ile. "Tollimaksu makstakse tolliameti esindustes, mitte piiril, mistõttu me oleme kaotanud hulga raha. Me oleme ka silmitsi Leedu-poolse smugeldamisega."

Pingelised suhted

Täna hommikul kogunes Vilniuses asuva Venemaa saatkonna ette kümme inimest, kes protesteerisid naaberriigi käitumise vastu, vahendas leedukeelne Delfi.

Eelmisel nädalal karmistas Venemaa tollinõudeid Leedust toodavatele kaupadele, millele Vilnius vastas 35-protsendilise raudteetransiiditariifi koefitsiendi tühistamisega läbi riigi Kaliningradi oblastisse veetavalt malmilt. Venemaa ja Leedu transiiditüli tõttu kasvasid Leedu-Kaliningradi oblasti piiril veokite järjekorrad.

Interfaxi teatel ootas eile Leedu ja Kaliningradi oblasti piiril piiriületust 840 veokit ja 90 sõiduautot.

Eile saavutasid Leedu suursaadik Antanas Vinkus, Leedu tolliameti juht ja Venemaa tolliameti juht Vladimir Malinin ajutise kokkuleppe, vahendas Moscow News.

"Ma saan öelda, et läbirääkimised olid keerukad," lisas Vincevicius.

Venemaa teatas vastuseks oma valmisolekust leevendada tolliprotseduure Leedu ettevõtete suhtes, kui rikkumistes süüdistatavad ettevõtted piiravad veoste vedu Venemaale. Samas kavatseb Venemaa veterinaaramet alates 17. augustist keelustada kolme Leedu piimandusettevõtte toodete impordi Venemaale.

Leedu tõrjub Venemaa kriitikat

Leedu peaminister Andrius Kubilius kutsus eile Vene poole tegevust ebaadekvaatseks ja Leedu transpordiettevõtete suhtes diskrimineerivaks. Venemaa lükkas süüdistused diskrimineerimises ümber.

Leedu välisminister Vygaudas Ušackas väitis, et Leedu püüab vältida sattumist transiidisõtta, kuhu teda püütakse kaasa tõmmata, vahendas Interfax.

"Me näeme, et Vene meedia püüab tahtmatult või tahtlikult kaasata meid kommerts- ja majandussõtta," ütles Ušackas. "Ma ei arva, et me peaksime tantsima nende pilli järgi."

Leedu ja Venemaa tülitsesid omavahel ka 2006. aastal, kui Moskva peatas riigi varustamise naftaga, sest Leedu müüs Mažeikiai naftatehase Poolale, mitte Vene ettevõttele.