Alates ajast, mil USA ja Euroopa Liit laiendasid sanktsioonide ringi ehk otsustasid president Vladimir Putini pitsitamise kõrval piirangud Venemaa majanduse erinevate sektorite vastu suunata, kannatavad lääneriikide ettevõtted topelt kahju.

Venemaa suuremate riigi kontrolli all olevate pankadele, naftafirmadele ning kaitsetööstuse ettevõtetele finantseerimise piirangute seadmine on andnud hoobi lääne pankade tuludele. Seda laiendab veel enesetsensuur, sest pangad revideerivad Vene klientide baasi omaalgatuslikult ka laiemalt.
Nädal tagasi astus USA veel sammu edasi ning keelas USA ettevõtete töö Venemaa Arktikas ning süvavee projektide kallal, kahjustades sellega Exxon Mobili olemasolevat tegevust Kara merel.

Sellele vaatamata on Venemaa oma vastumeetmed suunanud sanktsioonid kehtestanud riikide ettevõtete vastu. Nii keelas Venemaa osade toiduainete sisseveo Euroopa Liidust, USAst, Norrast, Kanadast ja Austraaliast. President Putini nõunik Andrei Beloussov lausus, et võimalik on sisseveopiirangute laiendamine autodele, tekstiilitoodetele ja teistele kergetööstuskaupadele. Lisaks pidas Venemaa peaminister Dmitri Medvedev võimalikuks lääne lennufirmade Venemaa ülelendude keelamist.

Kõige reetlikumaks sissisõja meetmeks hindab Briti majandusleht aga Venemaa survemeetmeid regulaatorite ning politsei kasutamisel. Seni on selliste sammude all kõige rohkem kannatanud kiirtoidukett McDonald’s.
Juulis käskis Venemaa toiduohutusamet kohtul osa kiirtoiduketi tooteid keelata, väites et kiirtoidukett rikub sanitaarnõudeid. Kuu hiljem suleti ajutiselt neli McDonald’si söögikohta.

Venemaa parlamendi välissuhete komisjoni juht Aleksei Puškov vihjas sammu poliitilistele motiividele oma twitteripostituses, kus ta tõdes, et McDonald’s on pool Ameerikast, 53 protsenti elanikest külastab kiirtoiduketti regulaarselt, mistõttu selle sulgemine on sümboolne samm.
Eelmisel reedel otsiti Moskvas läbi Rootsi mööblitootja Ikea peakontor. Väidetavalt uuritakse ettevõtte esimese Moskva poe avamisele eelnenud maatehingut, mis toimus 14 aastat tagasi.

Eelmisel kuul korraldati läbiotsimine ka Soome piimatootja Valio kontoris, sest anonüümne allikas süüdistas ettevõtet rahapesus.