RIA Novosti kirjutab, et Vene seaduse järgi on õigus maavarasid töödelda vaid sellistel ettevõtetel, milles on riigi osalus suurem kui 50 protsenti. Nende hulka kuuluvad näiteks Gazprom ja Rosneft.

Mõni aeg tagasi väljendas Gazprom oma huvi Krimmi ettevõtte Chernomorneftegaz vastu, mis toodab umbes 2 miljardit kuupmeetrit kütuseid aastas. Krimmi võimud teatasid, et poolsaare kinnisvara fond alustab peagi Chernomorneftegazi erastamise konkursi tingimuste väljatöötamist. Märgiti ka, et võimalus konkursil osaleda antakse nii Vene kui ka välisriikide äriühingutele.

Plaan näeb ette, et kõigepealt Chernomorneftegaz riigistatakse, pärast mida luuakse uus ettevõte, millele antakse litsents Musta mere põhjas asuva maardla töötlemiseks. See ettevõte saab aga osaks Gazpromi struktuurist.

17. märtsil riigistasid Krimmi võimud Chernomorneftegazi ja Ukrtransgaz varad, mis asuvad poolsaare territooriumil ja kuulusid Ukrainale. Vajalikud sammud üleminekuks tehti päev pärast referendumit, kus enamus Krimmi elanikke hääletas Venemaaga liitumise poolt. Lääneriigid referendumi tulemust ei tunnustanud.

13. märtsil ütles Krimmi Ülemnõukogu spiiker Vladimir Konstantinov, et Krimmi nafta ja gaasi tootmine peab oelma Vene ettevõtete õigus.