Vene võimude arvates peaks Bulgaaria andma selle eest osaluse kompaniis Bulgartabak, kirjutab Vedomosti.

Situatsioon on eriti kasulik väikesele vene firmale Sojuzkontrakt-Tabak, mis osaleb Bulgartabaki erastamiskonkursil, võisteldes selliste gigantidega nagu Philip Morris ja British American Tobacco.

Vene nõudmistest teatas teisipäeval Sofias pressikonverentsil Bulgaaria asepeaminister ja majandusminister Nikolai Vasiliev. “Venemaa teatas, et on olemas mingid 55 aasta vanused ajaloolised dokumendid, mille järgi Venemaa omab osalust Bulgartabakis Sofias ja teistes riigi osades”, ütles minister ja lisas et jutt on justkui mittemakstud sõjajärgsetest reparatsioonidest.

Teise Maailmasõja ajal kontrollisid Bulgaaria tubakaettevõtteid sakslased, kuid 1946 aastal ettevõtted ühendati rahvuslikuks ühendkompaniiks.

Vasilievi sõnul uurivad nõudmisi praegu eksperdid. Välja selgitada, kes Vene valitsuses kureerib “tubakareparatsioonide” küsimust, Vedomostil välja selgitada ei õnnestunud.

Bulgartabakile kuulub 12 tehast Bulgaarias, Rumeenias, Venemaal ja Ukrainas. Müüki läheb 80% aktsiatest.

Avaldusi võetakse vastu 3.maini, potentsiaalseid ostjaid on juba praegu 13, sh Philip Morris, British American Tobacco ja Deutsche Bank.

Bulgaaria loodavad aktsiate erastamisest saada 50-70 mln dollarit.