Venemaa riigiduuma nõupidamisel arutatakse täna teisel ja kolmandal lugemisel eelnõud riikliku maksesüsteemi ja maksekaartide kasutusele võtmiseks. Teema tõusis päevakorda pärast seda, kui Visa ja MasterCard lõpetasid USA sanktsioonide tulemusena kahe suure Vene panga klientide maksete töötlemise.

„Ma arvan, et juba aasta pärast on inimestel käes tükk meie oma „plastikut“ ja nad saavad ennast ohutult tunda. Kui ka midagi peaks juhtuma, on meie inimestel kindlus ja teadmine, et me kaitseme neid ja neil on alati võimalus kasutada arveldamiseks meie oma kodumaist „plastikut“,“ rääkis riigiduuma rahanduskomisjoni esimees Natalja Burõkina.

Venemaa president Vladimir Putin rõhutas 24. aprillil toimunud meediafoorumil, et Venemaal on kindlasti vaja oma maksesüsteemi, kuna Visa ja MasterCard, kelle käes on 90 protsenti Venemaa makseturust, on tõestanud, et nad on poliitiliselt mõjutatavad.

Burõkina rõhutas, et riikliku maksesüsteemi loomine annab Venemaa spetsialistidele võimaluse kasutada ja demonstreerida kõiki oma teadmisi ja nende loodud tehnoloogiaid.

„Venemaa, see on riik, mis saatis esimesena inimese kosmosesse, meie ajud töötavad kõikjal maailmas ja kõikvõimalike tehnoloogiatega, paraku mitte meie omal maal. Täna, kui me selle seaduse vastu võtame, anname oma kaasmaalastele võimaluse rakendada oma teadmisi ja tehnoloogiaid siin, Venemaa territooriumil,“ rääkis ta.

Burõkina rõhutas, et kogu maailm läheb oma kodumaise tootja kaitsmise teed, mis on väga oluline ka innovatsioonis, kuna uute tehnoloogiate kasutamine annab juurde nii mõnegi protsendi SKP-d.

Venemaa keskpanga juht Elvira Nabiullina ütles märtsi lõpus, et Venemaa vajab riiklikku maksesüsteemi, et kindlustada siseriiklike maksete toimimine, kuid see ei tähenda loobumist rahvusvahelistest maksesüsteemidest. Sama seisukohta väljendas kolmapäeval ka rahandusminister Anton Siluanov.