„Venemaalt ja mujalt on meile tulemas enneolematult suur hulk kliente,“ kinnitas Christie’si oksjonimaja Vene kunsti osakonna juht Sarah Mansfield CNBC-le.

Pilkupüüdvad maalid, ikoonid, Faberge’i juveelid ning teised suurepärased kunstiteosed meelitavad kuni 6. juunini ostjaid ning selles äris liiguvad suured rahad. Mullu novembris toimunud kunstinädalal kulutati 92 miljonit eurot.

Seekordne üritus tõotab aga tulla aegade suurim ning korraldajad prognoosivad osalejate rekordilisi numbreid, sest tegemist on osaga Suurbritannia-Venemaa kultuuriaastast.

Christie's, Bonhams, McDougall's ja Sotheby's: neis Londoni suurimates galeriides ja oksjonimajades toimuvad müügid alates esmaspäevast.

Nädal algab Christie'si Vene kunstimüügiga, kus 303 teose hinnaks pakutakse 11 miljonit naela. Huvitavamaks tööks hinnatakse 20. sajandi kunstniku Aristarkh Lentulovi maali „Maastik sillaga,“ mille hind võib jääda 1,5 ja 2,5 miljoni Briti naela vahele.

"Lentulov on üks nendest nimedest, mis Vene kunstikollektsionääri kogus peab olema,“ lasuus Mansfield. Vene avangardistide töid on tema sõnul turul harva, sest neid on üldse vähe ning väga vähesed olemasolevatest on tänapäeval erakätes.

Teine tõmbenumber on Bonhamsis müügile tulev Nikolai Roerichi „Rahusignaalid“, mille hind võiks tõusta 0,8-1,2 miljoni naelani. 

Vene kunstiteosed muutusid rahvusvahelisel turul kättesaadavaks pärast NLi lagunemist. Viimase kümne aastaga on turg väga kõvasti kasvanud, kuid senini on see pigem Vene kui üleilmne. „Suurem osa ostjatest räägivad vene keelt, kuid huvitav on, et seekord on meil ka mõned Euroopa ja Ameerika ostjad,“ lausus Mansfield.
Bonhamsi Vene kunstinädala direktor Theodora Clarke kinnitas, et 90 protsenti Vene kunstist ostavad Vene kollektsionäärid.

Venemaa oligarhid, ärimehed ja investorid ostavad kultuuripärandit ning viivad selle tagasi kodumaale. Selle näiteks on mullu novembris Peterburis avatud Faberge’i muuseum. Seal on tuhandeid esemeid, mis kuuluvad Vene ärimehe Viktor Vekselbergi loodud fondile. Ärimees omandas kollektsiooni, et see Venemaale tagasi viia ning rahvale nähtavaks muuta.