Venemaa sai 15-aastase lepingu, mis lubab vaid neil uurida Vaikses ookeanis asuvate Magellani veealuste mägede piirkonda. „Keegi teine ei saa selles lootustandvas piirkonnas uuringuid teostada," rõõmustas aseminister Denis Hramov.

„Niisiis oleme saanud koogi kõige magusama tüki. Meil on 15-aastane leping. Selle aja möödudes peame suure osa alast tagasi andma, aga saame endale jätta 50 kõige lootustandvamat blokki, kus me saame uuringuid ja kaevetöid teha kuni maavara jätkub," lisas ta.

Maa-ala koosneb 150 blokist, igaüks neist 20-ruutkilomeetrine. Maavara ise asub aga 5000 meetri sügavusel meres, mis tähendab, et seal uuringute läbiviimine ja kaevandamine on raskem kui kosmoseuuringud. Täna ei ole tehnoloogiat, mis suudaks mineraale nii sügavalt kätte saada. „See on tehnoloogia täieliku tipptaseme loomise teema, mis tundub täna nagu midagi ulmekirjandusest," ütles Hramov.

Venemaa on alast huvitatud ainult koobalti tõttu ning nad prognoosivad, et 1,5 miljoni tonni kaevandamisele kulub ühel kaevandusfirmal 20-30 aastat.

Koobalti turuhind Londoni börsil on viimasel ajal olnud 27 000 kuni 28 000 dollarit tonni eest.