Maailma suurim nisueksportöör ei suuda piisavalt kiiresti nisu eksportida.

1. oktoobriks kasvas Venemaa nisu laovaru aastaga 22 protsenti, 33,8 miljonile tonnile. Konsultandi SovConi andmetel on see Nõuk. Liidu järgne rekord. Põllumehed on suurendanud tootmist juba viiendat aastat jutti, kuid eksport on muutnud vähe, mis tõi pettumuse.

Rubla kallinemine on muutnud välismaistele ostjatele vene nisu ostmise kallimaks. Lisaks avaldas negatiivset mõju suurostja Egiptuse otsus peatada lühikeseks ajaks Venemaalt import. Kasvav laovaru lisab üleilmset nisu üleküllust, mis on viinud hinnalanguseni. Venemaa kauplejad soovivad, et raudtee veotariifid langeksid.

Tavaliselt püüab Venemaa lõikushooaja esimesel poolel kiiresti saata teravilja teele, kuna laod täituvad. Põllumehed vajavad raha uueks külviks ja laenude tagasimakseteks, ütles SovEconi tegevdirektor Andrei Sizov.

Venemaa nisu laovaru võrdub USA poole toodanguga ajal kui Venemaal on nisu hind mullusest 12 protsenti odavam.

Tohutu saak suurte kasvatajate juures on kukutanud Chicagos nisu hinna kümne aasta madalaimale tasemele.

Juulist septembrini vähenes Venemaal nisu eksport aastaga ühe protsendi võrra 9,05 miljonile tonnile.

Kuigi seni on Venemaa nisueksport pettumus, on Venemaa siiski suutnud müüa oma nisu turgudele, kuhu mullu ei müüdud. Venemaa nisu läks Alžeeriasse, Lõuna-Koreasse ja Taisse ning eksport kasvas ka Marokosse, teatas põllumajandusagentuur Rosselkhoznadzor. Osa nisu jõudis isegi Filipiinidele, teatas Sizov.

Tema arvates hakkab Venemaa koristushooaja teisel poolel agressiivsemalt eksportima, kuna Vene turul langetavad hinda täituvad laod.