„Suured äriettevõtted on tõesti võimude poole pöördunud palvega luua mugav valuutainstrument, mille kaudu saaks kapitali tagasi Venemaale tuua,“ kinnitas üks ametnik Vedomostile. Teise ametniku kinnitusel käib jutt umbes kolmest miljardist dollarist. „Mitmed suurärimehed naasevad riiki,“ kinnitavad allikad ajalehele.

Rahandusministeerium on ärimeeste ettepaneku tagasi lükanud, sest Venemaa turul on juba kõik vajalikud valuutainstrumendid olemas ning ametniku sõnul ei oleks mõttekas suuräride valuutariski teiste maksumaksjate kaela lükata.

Põhjusi kapitali Venemaale tagasitoomiseks on mitmeid. Reutersi allikad toovad välja võimaliku USA sanktsioonide laiendamise. Uue aasta riskide nimistus tuuakse välja kaks: sanktsioonide kehtestamine Venemaa peamiste ärigruppide vastu ning /või suveräänsete sanktsioonide kehtestamine. „Venemaa suurärid on närvilised,“ kinnitab ametnik. „Seal ei ole enam ohutu“.

Ametniku sõnul jääb küll arusaamatuks, kuidas asi on suurärimeesteni alles nüüd kohale jõudnud. Algas ju kõik juba mitmeid aastaid tagasi maksuvabade firmade pitsitamisega, kui OECD algatas maksuskeemide ning kahtlase päritoluga rahaga legaliseerimise vastase võitluse programmi. Euroopa ametnikud otsustasid toona muuta kõik finantstehingud läbipaistvaks ning kehtestada liikmesriikide maksuametite vahel automaatse andmete vahetamise süteemi. Juba siis hoiatasid Venemaa ametnikud oma ärimehi, et kapitali kodumaal hoidmine on oluliselt ohutum ning president kuulutas välja ka maksuamnestia, rääkis ametnik Vedomostile.