Venemaa teine suurem mobiilioperaator Megafon teatas, et konverteeris 40 protsenti sularahareservidest Hiina pankades Hong Kongi dollariteks ning ülejäänud 60 protsenti on rublades, vahendab Briti majandusleht Financial Times.

Norilski Nikkel ja Venemaa suuruselt teine maagaasitootja Novatek on samuti alustanud vaba raha USA dollaritest muudesse valuutadesse suunamist.

„Oleme saanud palju pöördumisi, kus kliendid soovivad raha Hong Kongi dollaritesse paigutada,“ tõdes ühe Moskvas tegutseva välispanga töötaja. „Varem sooviti USA dollareid konverteerida eurodeks, kuid nüüd on huvi peamiselt Hong Kongi dollarite vastu,“ rääkis ta.

Analüütikute ning pankurite sõnutsi mõjutab rahavahetajaid peamiselt Venemaa oligarhide seas leviv hirm karmistuvate sanktsioonide ees. „On üsna tavatu, et siseturul tegutsev Megafon otsustas raha hoida Hong Kongi dollarites. See tähendab, et valmistutakse halvimaks,“ lausus Renaissance Capitali peaanalüütik Charlie Robertson. „Iraani sarnane stsenaarium ei ole küll tõenäoline, aga on tunda, et seda kardetakse,“ märkis ta.