OPEC-isse mitte kuuluv Venemaa, kes toodab 10,5 miljonit barrelit naftat päevas ehk 11 protsenti ülemaailmsest toodangust, tuli teisipäevasele naftaministrite kohtumisele kuulujuttude saatel, et Venemaa on valmis oma naftatootmist piirama, sest kannatab nafta hinna languse ja lääne sanktsioonide all, kirjutab Reuters, Venemaa oli väidetavalt valmis vähendama järgmisel aastal oma naftatootmist umbes 300 000 barreli võrra ja ootas OPEC-ilt vastutasuks 1,4 miljoni barreli suurust kärbet.

Kui aga läbirääkimised Saudi Araabia naftaministri Ali al-Naimi ning Venezuela ja OPEC-isse mittekuuluva Mehhiko ametnike vahel teisipäeval lõppesid, esines Setšin üllatusliku sõnumiga – Venemaa ei vähenda tootmist isegi siis, kui nafta hind langeb alla 60 dollari barrelilt.
Setšin ütles, et tema hinnangul teevad madalad naftahinnad rohkem kahju suuremate kuludega tootjariikidele, mis oli selge viide USA-le.

Setšini andis mõista, et Venemaa – kel on oma eelarve tasakaalu saamiseks vajab hädasti, et nafta hind oleks üle 100 dollari barrelilt - on valmis hinnasõjaks. See tuli paljudele OPEC-i riikidele mõistagi üllatusena.

OPECi üks liiderriikidest Saudi Araabia andis kolmapäeval mõista, et suuremate muudatuste läbisurumine organisatsiooni sellenädalasel kohtumisel on pärast Venemaa koostööst keeldumist tootmise vähendamisel ja ähvardust nafta hinnasõda valla päästa ebatõenäoline.

Saudi Araabia naftaminister Ali al-Naimi seisukoht on, et „naftaturu stabiliseerub lõpuks iseenesest“, kuid keeldus kommenteerimast läbirääkimisi Venemaaga.

Pärsia lahe riigid on teiste OPEC-i liikmetega võrreldes hinnalanguse pärast vähem mures,“ ütles üks Pärsia lahe äärsetele riikidele lähedal seisev allikas, ning lisas, et OPEC-isse mittekuuluvad riigid peavad lõpuks tootmist piirama, kui tahavad, et OPEC hakkaks hindu kaitsma.

OPEC toodab 30 miljonit barrelit naftat päevas ehk kolmandiku maailma naftatoodangust. OPEC-i publikatsioonide järgi ületab ülemaailmne pakkumine järgmise aasta esimeses pooles nõudmise rohkem kui miljon barrelit päevas.

Kuigi statistika räägib tootmise piiramise poolt, on OPEC-i neljapäeval toimuva kogunemise eel toimunud debatid tulisemad viimaste aastate jooksul toimunutest.

Kui hinnatundlikud riigid nagu Venetsuela on kutsunud üles viivitamatult tootmist piirama, et hindu toetada, siis mõned Saudi Araabia ametnikud on viimastel kuudel eraviisiliselt öelnud, et kuningriik on valmis selleks, et hoida nafta barreli hind 70-80 dollari tasemel kuni aasta.

Need sõnumid on tekitanud vandenõuteooriaid alates sellest, et saudid tahavad piirata USA naftabuumi, mis vajab kasumis püsimiseks kõrgeid hindu, kuni selleni, et Riyadh püüab õõnestada Iraani ja Venemaad toetuse pärast saudide verivaenlasele, Süüria presidendile Bashar al-Assadile.