Võimalus, et Venemaa võib teha koostööd OPECiga vähendamaks üleilmset nafta üleküllust aitas tõsta nafta hinna jaanuarikuiselt 27 dollarilt 44 dollarile (nafta aasta keskmine hind). See koos vene naftatoodangu suurendamisega kasvatas Venemaa valitsuse tulu 400 kuni 700 miljardi rubla võrra.

Ka aprillis prooviti OPECiga läbi rääkida naftatoodangu külmutamise üle, kuid see plaan luhtus. Seekordne plaan peaks saama lõpliku heakskiidu Viinis 30. novembril.

Umbes 40 protsenti Venemaa valitsuse tuludest tuleb naftast ja maagaasist. Et Venemaal on teist aastat majanduslangus, on valitsuse eelarvepuudujääk kasvanud kuue aasta suurimaks. Valitsus võttis raha tagavarafondidest ja kaasas raha varasid müües.

Nafta hinnatõus avaldab otsest mõju riigieelarvele, kuna maksumäär kasvab nafta hinna tõustes ja alaneb hinna langedes. Mõningatel juhtudel läheb 90 protsenti igast nafta müügist teenitud dollarist riigieelarvesse ja naftakompaniidele jääb töörõõm.

Tänavu kuni oktoobrini teenis Venemaa nafta ekspordimaksude ja nafta pumpamise maksuna 2,7 triljonit rubla. See moodustas 26 protsenti eelarvetuludest.

Oktoobris tõusis Venemaa naftatoodang Nõukogude Liidu järgsele tipptasemele kui toodeti 11,2 miljonit barrelit musta kulda ööpäevas. Jaanuaris oli naftatoodang 10,9 miljonit barrelit ööpäevas. Venemaa energeetikaminister Alexander Novak ütles, et Venemaa on valmis piirama nafta pakkumist kui OPEC allkirjastab novembris nafta tootmise kärped. Siiski eelistab Venemaa külmutada nafta tootmist, mitte seda vähendada.