Riigiduumale kommunistide esitatud kava kohaselt tõuseks eraisikute tulumaks seniselt 13 protsendilt 16 protsendile. Plaan ei puudutaks neid, kelle sissetulek jääb miinimumpalgast allapoole. Tänavu on miinimumtasu 5965 rubla (92 eurot).

Väljaanne märgib, et kuna miinimumpalk oleks tulumaksuvaba miinimum, siis sisuliselt tähendab plaan progresseeruva tulumaksu kehtestamist. Ehk mida rohkem inimene teenib, seda suurema summa maksab riigile. 10 000 rubla suuruselt palgalt tuleb riigikassasse tasuda 6,5 protsenti tuludelt, miljonilt aga juba 16 protsenti, toonitab väljaanne. Eelnõu seletuskirjas seisab, et maksutõus tooks riigikassasse kümneid miljardeid lisarublasid, mida saaks kasutada riigi ees seisvate majanduslike ning sotsiaalsete ülesannete lahendamiseks.

Eelnõu esitajad märgivad, et Venemaa sotsiaalne ebavõrdsus on suur: kümne protsendi rikkurite sissetulekud ületavad kümnendiku kõige vaesemate sissetulekuid 16 korda. Lisaks sellele jääb 70 protsendi venemaalaste palk allapoole 31 000 rubla. Eelmisel aastal jäid 11 protsendi elanike sissetulekud allapoole elatusmiinimumi (mullu viimases kvartalis oli see 8234 rubla). Majandusministeeriumi prognoosi kohaselt kasvab sel aastal vaeste osakaal 11 protsendilt 12,4ni.

Seaduseelnõu esitajad prognoosivad, et sellega suureneks kogutav maksuraha 1-2 protsenti. 2012. aastal laekus Venemaa riigieelarvesse eraisikute tulumaksu 2,26 triljonit rubla, 2013. aastal 2,49 triljonit ning eelmise aasta esimese kümne kuuga 2,07 triljonit rubla.

Väljaanne märgib, et see ei ole esimene katse Venemaa progresseeruvat tulumaksu kehtestada. Mullu suvel esitati riigiduumale kava, mis nägi ette neljaastmelise tulumaksustamise. 13% oleksid selle kohaselt maksnud elanikud, kelle aastane sissetulek on kuni 5 miljonit rubla. 18-protsendiga oleks maksustatud elanikke, kelle aastasissetulek jääb vahemikku 5-50 miljonit rubla, 23% tulumaksuga oleks maksustatud 50 -500 miljoni rubla suuruse aastasissetulekuga inimesed ning üle 500 miljoni teenijatele rakendunuks 28% maks. Tänavu 18. veebruaril lükkas riigiduuma selle ettepaneku tagasi.

Väljaanne märgib, et tõenäoliselt lükatakse ettepanek ka seekord tagasi, sest valitsus ei taha veel elanike makse tõsta. Vähemalt praegu. Ekspertide hinnangul ei oleks kriisiaegne maksutõstmine mõistlik, sest see võiks anda hoobi maksutuludele. Lisaks ei lahendaks tulumaksumäära 16 protsendini kergitamine eelarvepuudujäägi probleemi.