Assotsiatsioon Sojuzmoloko palub kirjades asepeaministrile ja põllumajandusministrile (mille koopiad sai oma valdusse ajaleht Izvestija) laiendada sanktsioonidenimekirja, lülitades sellesse keelu juustulaadsetele toodetele, mis on toodetud taimerasvade baasil. Sellel toodangul on Venemaa kaubanomenklatuuris kood 1901909900 ning seda ei lisatud nende hulka, mille sissevedu Venemaale on keelatud. Selliste toodete import Prantsusmaalt, Taanist, Leedust ja Poolast ulatus 2014. aasta novembris ja detsembris 6000 tonnini, vahendab Izvestija.

Firma Junipro peadirektor Aleksei Lotšmel ütles Izvestijale, et 90 protsenti Vene juustust toodetakse taimerasva kasutades. Lotšmel ei näe „juustulaadsete“ toodete Euroopast sissetoomise keelamises midagi kriitilist, sest Venemaal piisab oma juustu, mis sisaldab palmiõli.

Sojuzmoloko viitab oma kirjades sellele, et tolliorganid on formaalsete tunnuste alusel sissevedu lubanud, kuid tootenäiteid pole keegi kontrollinud. Juustulaadseid tooteid ei kontrolli veterinaarjärelevalveorgan Rosselhoznadzor, sest need ei ole loomset päriolu tooted.

„Kõik need asjaolud võivad viidata sellele, et „taimerasvaga juustutoote“ pähe tuuakse tegelikult pidevalt Venemaale sisse Euroopas toodetud juustu,“ leiab Sojuzmoloko.

Veel räägitakse kirjas sellest, et 2014. aasta lõpus hakati Poolast ja Leedust sisse vedama juustulaadseid tooteid „offshore-lepingute alusel“, mille abil muutub kauba tootjariik. Tänu sellistele lepingutele sattus Venemaale 2800 tonni juustu. Tootjariikidena näidati Serbiat, Albaaniat ja Türgit, väidavad Vene piimatootjad. Uue tarnijariigina on välja ilmunud Usbekistan, kus piimatootmine ei rahulda oma turu vajadusi. Usbekistan on aga 19 korda suurendanud piima ja piimatoodete sisseostmist Leedust ja Sojuzmoloko oletab, et just see on aidanud neid Venemaale eksportida. Lisaks sellele teatab Sojuzmoloko, et on suurenenud importjuustu sissevedu laktoosivabana, mis on lubatud, ja tuletas meelde, et igasugused tahked juustud võivad olla laktoosivabad.

Rosselhoznadzori ametlik esindaja Aleksei Aleksejenko ütles Izvestijale, et taimerasvadest toodetud juustu täielik sisseveokeeld vähendaks oluliselt surrogaattoodangu reeksporti. Lisaks sellele leidis Aleksejenko, et juustulaadsete toodete tootmist tuleks piirata ka riigi sees.