Käesoleva aasta eelarves ületavad kulud tulusid vastava seaduse järgi 512 miljardi rubla ehk 13,1 miljardi euro võrra. Kuid eelarve on koostatud lähtudes eeldusest, et Urals nafta hind moodustab 97 dollarit barrelist ning kõik lisanduvad gaasi ja nafta tulud lähevad aga reservfondi kuni selle maht kasvab 7% SKTst (1.märtsil oli see 3,9% SKTst, see on 2,6 triljonit rubla ehk 65,3 miljardit eurot).

Kavandatud on kanda reservi 373 miljardit eurot. Kui lisada see summa juba planeeritud puudujäägile ning liita juurde juba lubatud riigigarantiid summas 60 miljardit rubla, on reaalne puudujääk peaaegu 1 triljon rubla ehk 25,1 miljardit eurot, vahendas Vedomosti majandusõppejõu Andrei Tšernjavski arvutusi.

Seni on naftahind ületanud kõiki prognoose, keskmine barreli hind on 111,7 dollarit. Kui nii jätkub täitub reserv täiendava 700 miljardi rublaga ehk kokku 1,07 triljoni rubla võrra jõudes 5,8-5,9% SKTst, arvutas Tšernjavski.

Defitsiit jääb endiselt 1 triljoni rubla suuruseks. Seda plaaniti katta laenude (606,5 miljardit rubla) ja erastamiste arvelt (427,7 miljardit rubla). 2012. aasta tõi näiteks riigieelarvesse rekordilised 201,5 miljardit rubla planeeritud 300 miljardist. Kuid tänavu sama suuri tulusid oodata ei ole, seni saab arvestada vaid 60 miljardiga planeeritust.

Samas kulud ei kahane, ainult kasvavad. Venemaa rahandusminister Anton Siluanov selgitas, et tekkinud on projektid, näiteks sotsiaalsed (lasteaiad) või infrastruktuuriga seotud (Moskva liiklussõlm). Lisaväljaminekuteks peab leidma 500 miljardit rubla. Et teha lisakulusid eelarvereegleid rikkumata, tuleb sama summa eest kasvatada gaasi ja naftatulusid, kirjutab Vedomosti.